Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'església de Peratallada, d'estil romànic

Set dels pobles medievals més bonics d'Espanya estan a Catalunya

Diversos municipis catalans amaguen llocs impressionants

Els pobles medievals són un gran atractiu turistic que milers de persones visiten cada any. Hi ha una província catalana que ofereix tot un viatge pel temps a través de villes que mantenen l'encant que desprenen desde fa segles. Carrers, racons, muralles i fortaleses permeten caminar per llocs fascinants i descobrir carrerons amagats i places plenes d'històries.

El millor de tot plegat és que des d'aquestes poblacions es pot divisar a l'horitzó la Costa Brava. Ja que, un total de set pobles medievals més bonics de l'Estat es troben en terres gironines.

Begur

Construït en una roca, el castell de Begur, del segle XI, ofereix unes fantàstiques vistes sobre la costa. S'haurà de fer un esforç per arribar fins ell, ja que el camí es bastant complicat si seguim la sendera que s¡inicia a la Torre de Sant Ramon, una de les cinc torres de defensa contruides fa mig mil·leni per protegir el litoral dels possibles atacs pirates. En el cas antic, amb els seus carrerons impossibles i places plenes de terrases, presenta un gran patrimoni urbà. Destaquen les cases d'aquells indians que, en el seu dia, van creuar l'Atlàntic per fer fortuna en el continent americà.

Pals

«Pals no mereix una visita sinó cent visites». Així ho deia Josep Pla, qui dona nom al mirador des del que es pot contemplar la plana ampurdanesa, presidida pel macís del Montgrí amb les illes Medes al fons. La localitat és plana de carrerons en les que conviuen en armoniaels estils romànic, gòtic i barroc, i racons on els mestres picapedrers van deixar empremta en relleus arabescos i reixats forjats. Les muralles abracen l'antiga ciutat, amb la seva iglesia i la Torre de les Hores, un dels pocs records que queden drets del castell.

Monells

En el segle XIII, Monells va tenir una pujança econòmica gràcies a la celebració del mercat més important de cereals de la comarca. Per aquest motiu, el rei Jaume va dictaminar l'any 1234 que aquesta localitat seria la seva «mitgera», la que utilitzaria com mesura oficial en tota la diòcesis gironina. Una rèplica d'un bloc de pedra calcària amb dues obertures per que es pogues baixar el blat, es pot veure entre dos arcs a la Plaça Major, un dels moltíssims llocs amb encant d'aquesta població. Al barri de la Riera s'alça l'esglèsia gòtica, tot i que la façana és barroca, de Sant Genís.

FOTO MONELLS

Peratallada

El fossat excavat en la roca que envolta la vila dona nom a la que és una de les localitats medievals millor conservades de Catalunya. També una de les millors fortificades, amb tres recintes de muralla. En el primer s'alça, just en el centre, el castell, del segle XI, que encara conserva una façana gòtica i una magnífica Torre de l'Homenatge. Peratallada manté el seu aspecte deufal, amb carrers irregulars, estretes i plenes d'entrades i sortides, en les que hi ha diverses botigues d'artesania. Fora de les muralles, l'esglèsia de Sant Esteve és un exepcional exemple de l'estil romànic tardiu a Girona.

FOTO PERATALLADA

Palau-sator

A la part drta del riu Daro s'ubica la preciosa vil·la medieval de Palau-sator. Un recinte amurallat inclinat al que es pot accedir pel carrer Portal, passant abans pel principal monument, la Torre de les Hores, romànica i de vint metres d'altura, que formava part de l'antic castell. En el seu rellotge solar es pot llegir: «Només compo les hores serenes». Molt a prop obre les seves portes del Museu Rural del Mas Po, amb eines i màquines pròpies del camp que ens ajuden a entendre la vida del pagès. Fora de les muralles, es troba l'església de Sant Pere, del segle XIII.

La pera

Els carrers estrets d'aquest municipi gironí a dalt d'un turo, presenten un viatge pel temps. Les cases, contruides de forma esgraonada en el turo, no arriben al mig miler de veïns. Presideix el conjunt l'església de Sant Isidor. No obstant això, el vertader encant de La Pera es troba a un quilòmetre del municipi, en Púbol, al mateix terme municipal. En els seixanta, Salvador Dalí va comprar el castell, del segle XI per que hi visquès la seva dona i musa, Gala, avui enterrada en la cripta. El jardí, amb estatues d'elefants i uns piscina amb bustos de Richard Wagner és pura fantasia.

IMATGE DE ELEFANT

Madremanya

Sortint de la comarca del Baix Empordà, trobem Madremanya, a la comarca del Gironès. El municipi, elevat en una colina, el casc antic crida l'atenció desde lluny, presidit com està per la fortificada església de Sant Esteve. Al voltant d'aquesta, es distribueixen les cases, la majoria construides durant els segles XVI i XVIII. El temple, romànic, d'una única nau,  compta amb un àbside semicircular i una torre campanari renacentista. Encara es conserven dos de les principals entrades a les muralles que permeten l'accés a aquest poble de conte.