Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una dona recollint diners

Què passa amb els meus estalvis si el meu banc fa fallida: quants diners em cobreixen

El Fons de Garantia de Dipòsits assegura els estalvis dels clients fins a un màxim

La crisi del sistema bancari continua amenaçant l'estabilitat i estenent una onada de pànic de conseqüències imprevisibles. Després de la fallida de Silicon Valley Bank (SVB) als Estats Units, ha arribat la crisi a Suïssa. El segon banc més gran del país ha estat venut per evitar el col·lapse.

Això ha tornat a desfermar el pànic entre els inversors, i ha provocat noves caigudes a les borses. Mentrestant, els bancs centrals s'afanyen a prendre mesures de xoc per garantir la liquiditat de les entitats. La crisi bancària mundial més gran des del 2008 amenaça de refredar l'economia.

A Espanya, la crisi està afectant sobretot la posició de les entitats al mercat borsari. Des del sector asseguren que els bancs espanyols no estan en risc de fallida. Però els clients es mostren preocupats i es pregunten què passaria si el banc es declarés en fallida.

Situació actual dels bancs espanyols

La segona setmana de crisi bancària comença igual que l'anterior, amb incertesa i una nova patacada a les borses. La caiguda de Credit Suisse s'ha produït després d'una pèrdua del 26% en les accions. La setmana passada, Banc Sabadell liderava la caiguda a la borsa espanyola amb un 11%.

Imatge del banc Santander
Els bancs espanyols no estan en risc de fallida | Europa Press

Però Credit Suisse ja arrossegava diversos problemes des de feia anys, i l'enfonsament a la borsa només ha estat l'estocada. A Espanya, la situació dels bancs és molt diferent i les estratègies d'inversió han donat un marge ampli de maniobra. Ara com ara, cap d'ells és a la corda fluixa.

A més, no hi ha risc de contagi perquè el Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat la intenció d'injectar la liquiditat necessària. També ho van fer la Reserva Federal als Estats Units o el Banc Nacional Suís. Això ha permès aturar el cop, i evitar el temut efecte dòmino.

Què passa si fa fallida el meu banc

La banca espanyola compta amb una sèrie de mecanismes de seguretat per evitar la fallida. Els bancs estan molt capitalitzats i tenen prou liquiditat per garantir la seva solvència. A més, estan sotmesos a controls forts i a una vigilància en tot moment per part de les autoritats europees.

En cas d'una fallida, Espanya compta amb un Fons de Garantia de Dipòsits que vetlla pels estalvis dels clients. Està finançat pels bancs, caixes d'estalvi i fons de dipòsit. Aquest fons garanteix als clients afectats la quantitat invertida fins a un màxim de 100.000 euros.

Aquest organisme garanteix la devolució dels diners en el cas de comptes d'estalvi, comptes corrents i dipòsits a termini fix. També dipòsits de valors, com ara accions i bons. A més, cobreix altres casos excepcions per un període de tres mesos des del moment en què s'abona l'import de:

  • – Dipòsits procedents de transaccions amb béns immobles de naturalesa residencial i caràcter privat.
  • - Dipòsits que es derivin de pagaments rebuts pel dipositant amb caràcter puntual i que estiguin lligats a un matrimoni, divorci, jubilació, acomiadament, invalidesa o defunció.
  • - Dipòsits basats en el pagament de prestacions d'assegurances o en la indemnització per perjudicis d'un delicte o un error judicial.

El Fons de Garantia de Dipòsits cobreix els dipòsits en valors en cas de fallida de l'entitat bancària en què està fet el dipòsit. Però no la pèrdua de valor de les inversions en si mateix. La resta dels dipòsits, com ara plans de pensions o fons d'inversió, no estan coberts.

Foto d'uns bitllets de 50 i 100 euros damunt d'un caixer automàtic.
Els estalvis estan assegurats per a tots els clients | Getty Images

Quins bancs tenen els seus estalvis assegurats

El Fons de Garantia de Dipòsits engega el pagament dels dipòsits quan l'entitat és declarada en concurs de creditors. També ho pot fer quan el Banc d'Espanya considera que l'entitat no disposa de liquiditat. En aquest cas, la devolució és automàtica.

Els clients no han de sol·licitar la devolució, sinó que és la pròpia entitat la que gestiona el procés. A més, els clients no assumeixen cap cost pel tràmit. El fons està regulat pel Reial decret llei 16/2011 i inclou totes les entitats d'Espanya sense excepció.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!