Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Guàrdia civil

«Si dubtes, rebutja-ho»: La Guàrdia Civil alerta d'una l'estafa que ja es produeix

Descobreix les claus per detectar aquest tipus d'enganys a l'instant

Para atenció als correus electrònics sospitosos que reps: no deixis que te la colin. La Guàrdia Civil ha alertat de la darrera campanya d'estafa detectada a Espanya. Aquesta vegada, els ciberdelinqüents es fan passar per l'Agència Tributària per enganyar els usuaris.

Si bé fa uns dies els estafadors aprofitaven el tema de la sol·licitud del xec de 200 euros per enganyar els usuaris, en aquesta ocasió s'han volgut lucrar en motiu de la Declaració de la Renda. No et perdis tots els detalls sobre la nova estafa amb què estafen els espanyols.

La nova estafa que podrien colar-te a Espanya

El proper 11 d'abril comença el termini per a la Declaració de la Renda del passat 2022. Com de costum, els estafadors no han pogut deixar escapar aquesta oportunitat per dur a terme un nou frau a través de correu electrònic.

Aquesta tècnica, més coneguda com a 'Phishing', consisteix a enviar un missatge suplantant la identitat d'un organisme, entitat o empresa distingida. Es tracta d'un dels mètodes més habituals i, en totes les variants, l'objectiu sempre és el mateix: aconseguir les dades personals i bancàries de les víctimes per, posteriorment, robar els diners dels comptes.

Foto d'una persona programant un ordinador portàtil
Cal anar amb compte amb el phishing i amb altres intents d'estafa | GETTY IMAGES

Si t'arriba aquest correu, ignora'l: et roben els diners

En aquesta ocasió, els ciberdelinqüents han enviat un correu als usuaris fent-se passar per l'Agència Tributària, incloent-hi els logos oficials de l'organisme governamental. Al missatge, s'avisa els contribuents que han estat elegits per rebre un “reemborsament d'impostos” després de calcular el seu darrer balanç anual.

Per poder cobrar aquesta quantia, el suposat beneficiari ha d'emplenar el formulari que ve inclòs al missatge. Tot i això, no és tan bonic com el pinten, ja que en introduir les dades sol·licitades, els estafadors passen a tenir accés al compte bancari de la víctima.

La Guàrdia Civil ha estat qui ha donat la veu d'alarma a través de les xarxes socials. “Potser surt a pagar”, adverteixen els agents adjuntant un exemple del correu maliciós.

Com reconèixer aquests correus fraudulents?

Tot i que la majoria són detectables a simple vista, és possible que molts d'aquests correus fraudulents passin desapercebuts a ulls dels usuaris. No obstant això, de vegades només n'hi ha prou amb fixar-nos bé en els missatges per adonar-nos de si no tenen veracitat o, en canvi, són reals.

Al mateix comunicat, la Guàrdia Civil han volgut compartir algunes de les pautes a tenir en compte per detectar aquest tipus de correus enganyosos. Si reps un mail sospitós, fixa't en això:

1. Mala redacció dels textos

Un dels errors més habituals en aquests missatges fraudulents són els errors gramaticals i d'escriptura. Així mateix s'observa en l'exemple compartit per la Guàrdia Civil: les frases no tenen cap coherència.

2. Missatges alarmistes

Un altre dels condicionants que caracteritzen aquests correus maliciosos són els missatges d'alarma i urgència que transmeten. Els ciberdelinqüents utilitzen aquest to com a ganxo per captar l'atenció de les víctimes.

Aquests textos tan cridaners, inconscientment evoquen a actuar amb rapidesa i pràcticament sense pensar-hi. D'aquesta manera, els estafadors aconsegueixen reduir el risc de sospita dels usuaris. En aquest sentit, és imprescindible fixar-nos bé en tots els detalls abans de compartir qualsevol informació personal o dades bancàries.

3. Adreça del remitent inexacta

Finalment, la Guàrdia Civil recorda que és de vital importància parar atenció a l'adreça de correu del remitent. Generalment, aquests missatges solen enviar-se o bé de manera anònima, o des de correus peculiars.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!