Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Presentació del cartell de la Festa Major de Misericòrdia 2020 a Reus

Reus adapta la Festa de Misericòrdia però la manté «tan presencial com sigui possible»

Part del Seguici Festiu farà una actuació de lluïment | L'Àliga modificarà l'actuació del Ball Solemne | La Baixada dels Diables «s'està treballant»

Presentació del cartell de la Festa Major de Misericòrdia 2020 a Reus
Presenten el cartell i els actes de la Festa Major de Misericòrdia 2020 de Reus | Jordi Olària

Reus ja sap com estarà formada la Festa Major de Misericòrdia 2020. Aquest matí de dimecres, 9 de setembre, el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Daniel Recasens, ha presentat el programa de la festivitat juntament amb Alina Ballester, la reusenca autora del disseny del cartell. 

Tal com ha indicat Recasens, Misericòrdia 2020 representa «un pas endavant respecte a Sant Pere», i s'ha programat en la línia que va avançar TarragonaDigital la setmana passada. S'ha pensat adaptada  a les circumstàncies, però tan presencial com sigui possible.

En aquest sentit, tots els actes estaran repartits entre cinc espais per  poder-ne limitar l'aforament i, segons ha afegit el regidor, per obrir els actes més enllà del nucli antic. Els espais d'aquesta Misericòrdia seran el Santuari, el Parc Sant Jordi, Cal Massó, Mas Iglesias i la Palma.

D'altra banda, però, no hi haurà cercaviles per poder evitar les aglomeracions als carrers. Un programa que, tal com es defensa des de la regidoria de Cultura, ha comptat amb el treball de debat i entesa entre l'Institut Municipal Reus Cultura, la comissió de protocol i les entitats implicades en la Festa, més enllà del Seguici Festiu.

Pel que fa al pressupost, també s'ha adaptat a les circumstàncies i serà de 87.000 euros, poc més de la meitat dels 166.000 que s'hi van destinar l'any passat.

Una Misericòrdia adaptada, però «tan presencial com sigui possible»

«Aquell model de Festa Major que ens permeti viure-la al màxim i tan presencialment com sigui possible», ha resumit Recasens. Durant la presentació ha reivindicat repetidament que la Covid no ha de suposar una cancel·lació d'actes per defecte, sinó una adaptació.

«Estem convençuts que la situació no s'ha d'emportar per davant la possibilitat de compartir tots els valors que comporten les festes populars i en definitiva la cultura», ha sentenciat. «Estem convençuts que hi ha qui ho deixaria per l'any que ve o l'altre, hi ha qui creu que val més la pena no fer res que readaptar-se i que no són moments de festa; ho respectem però no ho compartim, creiem que sí que és el moment de Festa Major, que toca», ha insistit.

La participació del Seguici Festiu no serà l'habitual, sinó que es concretarà en una actuació de lluïment estàtica. Tampoc hi participaran tots els elements. Precisament per garantir l'aplicació de les mesures de seguretat necessàries, s'han diferenciat els Gegants i el Bestiari dels balls i danses.

L'Àliga mantindrà el seu Ball Solemne, però tampoc de la manera habitual. Per últim, pel que fa a la Baixa del Ball de Diables, Recasens ha explicat que «hi estem treballant amb la voluntat que hi pugui ser». «És un punt importantíssim d'aquesta festa i estem treballant per assegurar que sigui possible amb les mesures que toquen; no només depèn de nosaltres sinó d'altres permisos amb els quals estem treballant», ha aclarit.

Segons ha previst, durant la setmana vinent se sabrà definitivament si hi haurà Baixada o no. La decisió no depèn tant de la distribució dels Diables; tal com s'exposa des de l'entitat, la dinàmica habitual ja estableix distàncies de seguretat i proteccions per als balladors.

El que cal acabar de gestionar és el públic, i és precisament en aquest àmbit on hi entren els permisos d'administracions superiors a l'Ajuntament de Reus. El que sí que ha quedat descartat és que es pugui fer la Carretillada final que sol precedir a l'espectacle piromusical que tanca les Festes de Misericòrdia.

El programa de les Festes de Misericòrdia 2020

Entre el 18 de setembre i el dia 25, els Gegants i elements de bestiari del Seguici de Reus s'exposaran a Cal Massó, un acte que comptarà amb música tradicional en directe. Pel que fa als actes concrets, el primer dels tradicionals del programa tindrà lloc el dia 20 de setembre i serà l'Aplec Baix Camp de la Colla Sardanista Rosa de Reus, limitat al concert de les cobles Jovenívola de Sabadell i Reus Jove.

El dilluns 21 es lliuraran els guardons de la ciutat sense públic però emesos en directe. El programa segueix el dia 22, com a novetat d'enguany, amb el Canó de Festes i el Carro dels Romanços formant un tàndem satíric amb canonades i versots a la plaça d'Anton Borrell.

El mateix dia 22 i també el 23, el Seguici Festiu petit farà passades de lluïment a Mas Iglesias, igual que en el cas dels adults, amb la presència només de balls i danses. El dia 24 a la tarda serà el moment de l'actuació de lluïment del Seguici Festiu al parc del Santuari.

El dia de la Misericòrdia, el 25 de setembre, al matí tindrà lloc la missa solemne  al Santuari i acabarà, com una de les novetats importants d'enguany, amb el Ball Solemne de l'Àliga, al matí i a l'exterior del temple.   A partir de dilluns es podran començar a reservar les invitacions necessàries per a tots els actes, que seran gratuïtes, però s'han hagut d'establir per regular els aforaments.

El cartell, reivindicació de participació, músics i Diables

L'autora del cartell, Alina Ballester, ha explicat que l'ha dissenyat pensant en la participació, «la Festa Major és de la gent i sense la gent no hi hauria Festa Major». És per això que, amb el Santuari com a element central, com correspon per Misericòrdia, un cúmul de braços l'envolten.

Aquests braços, a més, serveixen per reivindicar tant els Diables, protagonistes de la festivitat de la patrona de Reus, però també els músics. «Sense la música no hi hauria Festa Major i és un element que de vegades ens en descuidem», reivindica Ballester, que com a portadora ha conegut aquest àmbit de primera mà.