Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El regidor de Cultura, Daniel Recasens, mostrant el cartell de la Festa Major de Sant Pere 2020

La Festa Major de Sant Pere adapta Completes i la Processó i es refugia a Internet

El programa compta amb una cinquantena de propostes, la majoria de les quals per fer des de casa o a través d'Internet
El regidor de Cultura, Daniel Recasens, mostrant el cartell de la Festa Major de Sant Pere 2020
L'Ajuntament de Reus presenta el cartell de la Festa Major de Sant Pere 2020 | Jordi Olària Gras

Cartell i programa, la Festa Major de Sant Pere de Reus 2020 ja s'ha presentat oficialment. Després d'anunciar, aquesta mateixa setmana, qui en pronunciaria el pregó, el regidor de Cultura, Daniel Recasens, acompanyat de professors i alumnes de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus.

«Serà un Sant Pere diferent, matisat, repensat, una Festa Major sense Tronada, sense Seguici, però creiem i volem que també creieu que no és una renúncia, sinó el contrari; és el mèrit de saber-nos tots plegats responsables», declara Recasens. El programa compta amb una cinquantena de propostes, moltes d'elles virtuals, per mantenir l'essència de la festa.

També s'ha fet públic el programa que, tal com ja es va anunciar, no comptarà amb actes multitudinaris per emblemàtics que siguin. D'aquesta manera, el pregó, les Tres Claus o els tocs de campanes mantindran l'essència d'una edició que no comptarà amb cap processó ni Tronada.

Tot plegat s'ha saldat amb un pressupost de 50.000 euros. Tal com ja es va anunciar, el que estava previst destinar a la Festa Major i finalment no s'hi invertirà, es destinarà al Pla de Reactivació Econòmica i Social de Reus, una quantitat que des del govern no s'ha detallat.

Comparativament, l'any 2018 el pressupost va ser de 369.000 euros, tot i que Daniel Recasens ha matisat que cal tenir en compte que hi ha algunes despeses ja consignades. Ha assegurat, això sí, que el que no s'ha destinat a la festa «ha anat directament al Pla de Reactivació.

El Campanar, protagonista de la Festa Major

Aquest dimecres s'ha presentat el cartell i el programa de la Festa Major de Sant Pere 2020, un programa que compta amb una cinquantena de propostes adaptades a la situació d'emergència sanitària i desconfinament, i que ha vist com la majoria dels actes tradicions desapareixien de la programació.

Qui guanya protagonisme, de manera buscada segons ha explicat el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, és el Campanar de la Prioral. «Volem que el Campanar sigui aquest tòtem de ciutat que en aquests moments ens podem permetre, perquè té una distància radial que permet que es pugui ser vist des de bona part de la ciutat», explica.

Amb aquesta filosofia, des del dia 23 de juny fins al dia 29, «el que farem serà sonoritzar-lo i il·luminar-lo d'una determinada manera amb música relativa a la Festa Major, que ens permeti recordar cada dia que estem de festa, encara que sigui tant entre cometes com vulgueu».

Cada dia, a dos quarts d'onze de la nit, l'espectacle de llum i música Il·luminem la Festa Major protagonitzarà els actes presencials i virtuals del programa. Al mateix Campanar hi tindrà lloc el tradicional concert de gralles, en aquest cas el dia 23 de juny, nit de Sant Joan, després de l'espectacle de llum i so. També en aquest espai s'hi sentiran repicar els tocs de campanes tradicionals.

Imatge exterior del Campanar de la Prioral de Reus
El Campanar de la Prioral es converteix, aquest Sant Pere, en icona de la Festa Major | Laia Solanellas

Completes i Processó a Sant Pere

En el capítol d'actes estrictament tradicionals, es mantindran, adaptats, tant l'ofici de Completes com la Processó de Sant Pere. En el primer cas, el 28 de juny, se celebrarà l'acte de les Tres Claus per mitjà del qual el Sant queda exposat al públic. Recasens matisa que «naturalment, la festa que l'acompanya serà del tot diferent, ja que no hi haurà Seguici Festiu i tota l'activitat que acompanya l'acte amb l'anada i la tornada de Completes».

Tot i que es permetrà l'accés de públic, serà en una quantitat molt restringida per adaptar-se a les mesures de seguretat decretades. Pel que fa a la Processó de Sant Pere, el dia 29 de juny, «adaptarà el seu format, de manera excepcional, a l'interior del temple religiós».

«Hem volgut conservar el ritual que es realitza quan la imatge de Sant Pere surt de l'arca on es guarda tot l'any perquè entenem que aquest ritual forma part dels actes essencials de la nostra festa», exposa Recasens. «Hi haurà un acompanyament musical, amb una composició festa expressament per aquest motiu; la música recordarà els elements del Seguici, hem procurat fer aquest dibuix simbòlic de la Processó», afegeix.

Participació ciutadana i revetlles des de casa

El programa d'actes d'aquesta Festa Major de Sant Pere 2020 beu molt de l'activitat que es pot fer a través d'Internet o, fins i tot, simplement des de casa. Hi haurà emissions d'espectacles infantils i activitats nascudes amb la programació pensada pel confinament, com una classe digital de cuina a càrrec de Mariona Quadrada per aprendre a cuinar bou amb arròs.

Daniel Recasens s'ha dirigit a tota la ciutadania fent «una crida que des d'aquest mateix moment fem d'engalanar els balcons per vestir la ciutat de festa com correspon». Muntatges musicals amb La Cúmbia de la Festa Major, canonades casolanes i música als balcons són altres propostes fetes per aquest Sant Pere 2020.

Un altre dels actes que s'ha adaptat són els Cóssos de Festa Major. La competició d'esports tradicionals en la qual participen majoritàriament els membres d'elements del Seguici Festiu es trasllada a Internet. No s'ha detallat de quina manera, però Recasens apunta que «evidentment no serà a la plaça i, evidentment, no serà equips contra equips».

«Probablement hi haurà un espai on els equips demostraran aquestes fortaleses físiques i un altre espai on hi haurà una competició de preguntes de caràcter cultural relatives a la festa», aclareix. La decisió de mantenir l'acte transformant-lo s'ha pres perquè «era part d'aquesta essència que volíem mantenir, no només pel que representa, sinó també per la participació que implica».

Per últim, les revetlles es podran celebrar des de casa. «Ens ha semblat interessant fer una crida a pujar als terrats i balcons i compartir la música de revetlla amb la família i els amics més propers», ha explicat el regidor. «Ens hem coordinat amb La Nova Ràdio perquè retransmetin música de revetlla tant la nit de Sant Joan com la vigília de Sant Pere», detalla.

La imatge de Sant Pere col·locant-se de nou a la seva arca
L'acte de les Tres Claus, l'ofici de Completes i la Processó es mantenen i s'adapten | Laia Solanellas

L'Ajuntament fa una crida a la responsabilitat de les entitats

Recasens insisteix que el que s'ha presentat avui és el programa que es durà a terme encara que, a finals de mes, les circumstàncies del desconfinament siguin millors que les actuals. La planificació cal fer-la, tal com ha explicat els darrers mesos, amb temps de marge i tenint en compte la responsabilitat de qui l'organitza.

Algunes entitats, en canvi, treballen amb la previsió que, si les condicions ho permeten, puguin acabar organitzant algun acte, com a mínim per als socis, però sense descartar obrir-lo al públic general. La voluntat, exposen, és poder conservar l'esperit festiu de Sant Pere a través d'altres canals que no siguin el programa oficial.

Preguntat per com abordarà aquesta qüestió l'Ajuntament, Recasens ha repetit que «és evident que la situació, a ulls de qualsevol, avui ha canviat sobretot en termes de percepció, però hem de ser molt curosos i, com a servidors públics, ens devem justament a aquesta responsabilitat».

Insisteix que «la situació és la que és i que cal demanar aquesta mateixa responsabilitat i cura a totes les entitats; la imaginació és un do i cadascú ha de saber en quina situació es troba i què representa, pensem que no totes les entitats estan en un mateix pla d'igualtat».

Les entitats que tenen local podran organitzar el que els permeti la normativa vigent en aquell moment. Pel que fa a la via pública, però, Recasens manté que «qualsevol activitat que s'engegui, el que pot representar no és només el que un es projecta d'entrada, sinó el que pot acabar sent, i repeteixo que hem de ser tan responsables i curosos com hem provat de ser en l'organització de la festa encara que ens dolgués el que aquest repensament volia dir».

Els Gegants de Reus, confinats

El cartell d'enguany representa les circumstàncies d'aquesta Festa Major. Els Gegants del Seguici Festiu de Reus apareixen en una casa de nines emulant la situació de confinament que s'ha viscut els darrers mesos i que viurà, a la pràctica, Sant Pere com a programació.

El director de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus, Quim Vilafranca, ha explicat que «teníem tot un conjunt d'activitats que s'han quedat al tinter». No ho ha fet el que consideren l'activitat estrella de l'any, el disseny del cartell de Sant Pere, «per nosaltres és un honor».

Bona part de l'equip directiu i docent del centre participa a títol individual en la Festa Major, admet. «Sabem què representa el seu cartell; és un repte, agradarà o no agradarà, però l'hem fet amb tot l'afecte del món i hi hem posat tota la sensibilitat que hem pogut».

«Ens agradaria que el nostre granet de sorra, que és el cartell, ajudi que aquesta Festa Major estranya i diferent sigui el més amable i còmoda per tothom», ha conclòs. En la mateixa línia s'ha expressat Anna Gispert, professora d'infografia 3D, el curs en el qual s'ha dissenyat el cartell.

Assegura que «estem molt contents perquè és un exercici de classe que acaba sent un projecte real, i agrada moltíssim quan ho veus publicat». Marc Mañé, un dels autors del cartell, recorda que «es va fer una recerca sobre què hi havia d'haver en un cartell per representar la Festa Major de Reus i la majoria de gent ens deia 'els Gegants'».

A partir d'aquí va començar el procés creatiu. Àlex Roch, el segon coautor del cartell, explica que «el vam dissenyar abans que tot això passés i, a base d'això, hem hagut de fer un petit redisseny, però també ens ha servit com a experiència». Aquest redisseny ha consistit, precisament, a traslladar els Gegants de l'entorn original per situar-los dins de casa.

Cartell de la Festa Major de Sant Pere de Reus 2020 on es veuen els Gegants del Seguici Festiu dins de casa, confinats
El cartell mostra els Gegants del Seguici Festiu de Reus dins de casa | Ajuntament de Reus