Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Isabel Díaz Ayuso presentando la estrategia de continuidad del Covid-19

La cartilla Covid: què és, perquè servirà i per què els experts la desaconsellen

Si l'única forma de fer vida normal és tenir anticossos, molta gent es veurà abocada a contagiar-se per treballar o tenir vida social

Isabel Díaz Ayuso presentant l'estratègia de continuïtat de l'Covid-19
El pla d'Ayuso per evitar el confinament total està causant molta polèmica | Europa Press

Madrid constava fins fa poc com un dels territoris amb una millor situació després de l'entrada en la nova normalitat a Espanya. No obstant això, el progressiu empitjorament ha portat al govern de la Comunitat, presidit per Isabel Díaz Ayuso, a emprendre un seguit de mesures, la més polèmica de les quals és l'anomenada cartilla Covid.

En les últimes hores no es parla d'altra cosa. Per evitar un nou confinament total, la Comunitat proposa el pla «Madrid no para», que inclou una cartilla d'immunitat amb la qual saber qui no ha passat en coronavirus i qui sí.

La presidenta ha demanat a la Conselleria de Sanitat un projecte experimental que simuli la cartilla internacional de vacunació, de manera que els qui hagin passat la malaltia i tinguin anticossos, i totes aquelles persones que estan realitzant PCR, tinguin la possibilitat de tenir aquest passaport que té la seva rèplica a la targeta virtual.

Així els immunes podrien seguir amb la seva vida normal, i no caldria un confinament total que portaria a la comunitat a un nou desastre econòmic. Però l'anunci ha aixecat tota mena de crítiques de l'oposició, del Govern central i dels experts.

Des de l'oposició al parlament madrileny, el PSOE d'Ángel Gabilondo va alertar de la possible discriminació de la mesura. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va recordar que cap organisme internacional ho contempla. Per la seva banda, la Coordinadora del Tercer Sector ja ha anunciat que el portarà al Defensor el Poble si s'aprova.

No hi ha evidències científiques

El coordinador de Residents de Medicina Preventiva i Salut Pública, Mario Fontán Vela, avisa que no se sap quant dura la immunitat, i que encara no hi ha una evidència científica per posar en marxa un experiment així. Alemanya ho va plantejar, però no ho va dur a terme.

Aquest expert argumenta que les persones generen anticòs un cop contrauen el virus, però encara no se sap ni quant duren ni com es comporten si el virus muta i es retroben amb ell al cap d'un temps.

També demana tenir en compte el factor social, però al seu judici les persones podrien veure's condemnades a contagiar-se per tenir una feina o vida social: «Si l'única manera de tenir defenses és contagiar-se, pot ser que molta gent, desesperada per fer vida social o per recuperar el seu treball, es vegi abocada a infectar-se». Una mesura així, segons ell, només engrandirà les desigualtats socials.

Col·lisió de drets

A més, s'ha de tenir en compte la legislació vigent: l'expert en dret constitucional Eloy García explica que, si es dugués a terme, suposarà el xoc de les llibertats de circulació amb la de la Salut Pública, un procés que tardaria setmanes.

El constitucionalista critica que la Comunitat no hagi demanat un informe al Consell d'Estat abans de presentar el projecte, ja que es pot impugnar i no és segur jurídicament. El més lògic, diu, és que la Comunitat, que té els mitjans, presenti aquestes mesures amb els informes necessaris. Però la presidenta no ho ha fet.

Ayuso sí que ha trobat suport a l'ajuntament de la capital. L'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, va sortir en defensa de la seva companya de partit. Diu que no és una mesura desproporcionada i que, a més, no és una qüestió que a un li agradi o no.