Imatge d'arxiu de la farmacèutica catalana Grifols

Grifols iniciarà aquest estiu els primers assajos d'un possible medicament contra el coronavirus

La farmacèutica ha recollit plasma de persones que han superat la malaltia en més de 245 centres dels Estats Units

Grifols  ha anunciat que ja ha entregat els primers  lots d'immunoglobulina extrets de persones que ja han superat la Covid-19 per iniciar diversos assaigs clínics aquest mateix estiu. A través d'un comunicat, la farmacèutica ha informat que aquests anticossos  seran analitzats amb l'objectiu d'avaluar la  seguretat i l'eficàcia de la teràpia desenvolupada per Grifols, que proporciona una immunització passiva i es podria utilitzar com a tractament preventiu contra el coronavirus. 

Per dur a terme l'estudi, l'empresa ha recollit mostres de plasma durant els últims quatre mesos en els més de 245 centres de donació que posseeix als Estats Units.

Segons destaca el grup, «les immunoglobulines són medicaments que es venen utilitzant cada dia amb més freqüència [...] per tractar i prevenir malalties com el xarampió, la ràbia o el tètanus». En aquest sentit, destaca que «podrien constituir una  opció terapèutica per respondre a futurs brots de virus emergents i altres patògens».

El desenvolupament d'aquest projecte forma part d'un acord de col·laboració amb l'Autoritat Estatunidenca d'Investigació Biomèdica Avançada (BARDA, per les seves sigles en anglès), l'Agència del Medicament dels Estats Units (FDA), l'Institut Nacional de Salut (NIH) i altres organismes reguladors del país nord-americà.

En paral·lel, Grifols està treballant en un assaig clínic europeu amb una immunoglobulina hiperimmune desenvolupada a partir de plasma extret de persones recuperades de covid-19 a Europa.

1.153 casos a Espanya en les últimes 24 hores segons Sanitat

El ministeri deSanitat acaba de publicar el balanç diari de contagis i defuncions per coronavirus a tot l'Estat, que confirma la tendència d'aquests últims dies. En concret, des d'ahir s'han confirmat un total de 1.153 casos de  Covid-19 a Espanya, la major part a l'Aragó  (424), Madrid (199) i  Catalunya  (211). 

Pel que fa a les defuncions, Sanitat xifra en 28.441 el total de morts per coronavirus a tot l’Estat espanyol, cinc més que aquest dimarts. Segons l’últim informe, hi ha hagut 9 defuncions en els últims set dies, quatre a Catalunya. En l’última setmana hi ha hagut 427 hospitalitzacions i 21 ingressos en UCI.

Segons l’últim informe de Sanitat, hi ha hagut 24.034 casos diagnosticats en els últims 14 dies a tot Espanya i 12.907 en els darrers set. Per inici de símptomes, s’han diagnosticat 8.204 casos en els últims 14 dies i 2.232 en la darrera setmana.

Les dades, per comunitats

L’Aragó és de nou la comunitat amb més casos diagnosticats en el dia previ (424). La segueixen Catalunya amb 211 i Madrid amb 199. Al País Basc n'hi ha hagut 88, a Andalusia 61, a Navarra 41 i al País Valencià 37. A Castella i Lleó i a Melilla no s’ha diagnosticat cap nou cas el dia previ.

Des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya s'han confirmat 77.142 casos per proves diagnòstiques. És l'autonomia amb més positius confirmats: 211 el dia previ, 10.564 en els últims 14 dies i 5.077 en els darrers set. Per inici de símptomes, se n’han diagnosticat 3.900 en els últims 14 dies i 931 en la darrera setmana.

En el total, de defuncions, n'hi ha cinc més que aquest dimarts. De les nou que hi ha hagut en els últims set dies, quatre s'han produït a Catalunya, dues a Castella i Lleó i Madrid, respectivament, i una al País Valencià. Des que va començar la pandèmia, hi ha hagut 126.690 hospitalitzacions, 427 en els últims set dies. D’aquestes, 145 s’han produït a l’Aragó, 75 a Madrid, 40 a  Andalusia, 34 al País Valencià i 31 a Catalunya.

En relació a les  UCI, des que va començar l'epidèmia hi ha hagut 11.764 entrades, 21 en els últims set dies. D’aquestes, quatre han estat a Andalusia, tres a Catalunya, tres a Madrid i dues a l’Aragó,  Balears, Castella i Lleó  i Extremadura, respectivament. Hi ha nou comunitats sense cap entrada en Unitats de Cures Intensives en la darrera setmana.