Tomás Gimeno i les seves filles Anna i Olivia

«El cas d'Anna i Olivia és com el de José Bretón en un 99%»

Luis Avial, expert en recerca de desapareguts per georadar, ofereix la seva hipòtesi sobre què va passar a Tenerife

Des que el 27 d'abril Tomás Gimeno va desaparèixer a Tenerife amb les seves dues filles Anna i Olivia, d'1 i 6 anys, les possibilitats es redueixen a tres: que apareguin amb vida, que les trobin sense vida, o que no apareguin mai. Però cada dia que passa s'allunya més la possibilitat d'un desenllaç feliç, ja que, des de fa ja diversos dies, la principal hipòtesi amb què treballa la policia és que Tomás va posar fi a la vida de les seves filles a terra i va llençar les seves restes mortals al mar.

Per això tots els esforços se centren ara a buscar restes orgàniques a casa seva i rastrejar els cossos al fons del mar amb l'ajuda d'un sonar d'escombrat lateral. Luis Avial és director tècnic de 'Cóndor Georadar' i té una dilatada experiència en la recerca de persones desaparegudes. Des del seu coneixement, assegura que el cas d'Anna i Olivia és una repetició del cas José Bretón, que l'octubre del 2011 va endur-se als seus nens i els va matar fent una foguera a la seva finca familiar, a Còrdova.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

«El que ha passat a Tenerife és un cas Bretón II, claríssimament», diu Luis en declaracions a 'La Razón', i creu que «des d'un primer moment estava clar que el fet que havia fugit en un vaixell era una ximpleria, però la Guàrdia Civil està obligada a investigar totes les hipòtesis». Per això, no té cap dubte: «Estic en un 99% convençut que les va matar a terra i després les va llançar al mar». D'aquesta manera, Luis creu que Tomás podria haver amagat les nenes a les maletes per desfer-se'n en la seva primera travessa, abans de tornar a port per carregar el mòbil. Segons les càmeres de seguretat, va arribar al port cap a les 21:30 hores i va tornar poc després per comprar un carregador. I, dues hores després, a les 23:30, va tornar a salpar.

Així, Luis Avial creu que el sonar d'escombrat lateral que des d'aquest matí s'utilitza per buscar les nenes ofereix moltes garanties: «Havies d'haver utilitzat el sonar des del primer dia, ja que el sistema està preparat per detectar embarcacions com la de Tomás, i han de tenir gravada quina va ser la ruta que va fer». Suggereix posar el sonar en un vaixell i seguir la mateixa ruta que va fer el pare segrestador el 27 d'abril: «El sistema de vigilància sap per on va passar, si es va aturar en algun punt i on ha estat aturat».

'Sí, poden trobar alguna cosa'

El sonar té una capacitat de cobertura de milers de metres quadrats, així que també podria localitzar les maletes a les quals Tomás va poder haver posat les restes de les nenes. L'orografia volcànica impedeix que un objecte pesat s'enfonsi, i el sonar detectarà la forma geomètrica de les maletes, però en ser un sòl rocós pot haver-hi esquerdes, i llavors les maletes podrien quedar amagades i no trobar-se mai. Però Luis és optimista: «Sí que poden trobar alguna cosa».

Amb tots els seus anys d'experiència, Luis Avial llança la seva hipòtesi sobre els fets: «Tomás va posar fi a la vida de les nenes a casa de la Candelaria amb somnífers, tal com va fer José Bretón. Després es va desfer dels cossos de les nenes al mar i probablement es va suïcidar llançant-se a la mar». Sobre la troballa dels cossos, assegura que «igual que crec que el cos de Marta del Castillo apareixerà algun dia, crec que el sonar trobarà els objectes llançats per Tomás des de l'embarcació».

José Bretón i Tomás Gimeno, casos semblants

El segrest dels fills o la seva utilització per fer mal a l'altre cònjuge és una forma més de violència de gènere. El cas de José Bretón es va convertir en un dels més cèlebres de la crònica negra espanyola: quan la seva dona, Ruth Ortiz, li va traslladar la seva intenció de divorciar-se, va endur-se als seus fills de 2 i 6 anys, els va adormir amb somnífer i els va matar fent una foguera a la seva finca familiar.

Després va simular el segrest dels nens, però els investigadors van sospitar des del primer moment que els havia matat. Les anàlisis forenses van concloure que les restes trobades a la finca eren humanes i el parricida va ser condemnat primer a 40 anys de presó, i després a 25. Com José Bretón, Tomás Gimeno va voler venjar-se de la seva exparella, ja que no suportava la gelosia de veure-la amb un altre home, i va aprofitar el seu moment a soles amb les menors per endur-se-les i desaparèixer.