Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, con gesto preocupado en una rueda de prensa.

Una nova enquesta electoral dibuixa un futur negre per a Pedro Sánchez

El canvi de tendència després de les eleccions a Madrid comença a materialitzar-se a les enquestes

Espanya encara el futur més immediat amb cert optimisme. Després de mesos de molt de patiment i de mesures molt restrictives a causa de la pandèmia del coronavirus, el país veu com el pla de vacunació evoluciona cada vegada a un ritme més alt: ja s'han administrat 24 milions de vacunes a tot l'estat, una cosa que vol dir que, a la pràctica, són 7.870.000 els espanyols que han rebut ja la pauta completa de vacunació, el 16,8% de la població. El 34,8% d'espanyols -més de 16 milions- ja disposen d'almenys una dosi de la vacuna contra la Covid-19.

Canvi de tendència electoral a Espanya?

Així doncs, el panorama en l'àmbit sanitari és d'optimisme, una cosa que es tradueix en unes mesures restrictives que, de mica en mica i per comunitats, es van alleugerint. Tot això dona una idea clara a Espanya: la llum al final del túnel és cada vegada més a prop. El govern de coalició liderat per Pedro Sánchez, que va haver d'afrontar la galopant crisi pandèmica poques setmanes després d'accedir al comandament de l'Administració General de l'Estat, també pot respirar més relaxadament que unes setmanes enrere. Però en el seu cas, també comença a planejar sobre ells l'ombra de les males notícies: les enquestes comencen a passar factura a l'executiu.

La suma de la seva gestió, centrada essencialment en la pandèmia, amb els efectes de les eleccions a la Comunitat de Madrid, en què el PSOE va registrar un molt mal resultat -caient de primera a tercera força i de 37 a 24 escons-, davant una aclaparadora victòria del PP d'Isabel Díaz Ayuso, està confirmant els temors dels socialistes: els populars podrien haver pujat a la cresta de l'onada d'un canvi de tendència amb repercussió electoral clara a escala estatal. Estem davant d'un gir que podria allunyar Pedro Sánchez de Moncloa per aproximar al complex presidencial a Pablo Casado?

La suma de PP i Vox supera el llindar de la majoria absoluta

És aviat per ser taxatius, però certament el canvi de tendència comença a dibuixar-se. Prova d'això és l'enquesta que publica aquest dilluns, 24 de maig, el diari 'La Razón'. L'estudi, elaborat per l'empresa 'NC Report', pronostica un resultat excel·lent per a la dreta, el millor després de la majoria absoluta de Mariano Rajoy el 2011. D'entrada, per la concentració de vot al PP i Vox; i de l'altra, per la creixent desmobilització de l'esquerra, que castiga els partits que integren el govern.

'NC Report' situa al PP al capdavant de Congrés, aconseguint el 30% dels vots i 127-129 escons. Vox baixaria lleugerament, amb el 14,9% dels sufragis que farien obtenir a Santiago Abascal uns pocs diputats menys dels que té ara: entre 48 i 50. Això sí, Vox es mantindria com a tercera força parlamentària. La suma de PP i Vox, doncs, els donaria entre 175 i 179 diputats: el llindar de la majoria absoluta està en 176, amb els quals la dreta estaria en condicions plenes per governar Espanya.

Al seu davant, una esquerra que sembla donar clars símptomes de començar a desinflar-se. El PSOE se situa, amb el 25,8% dels vots, entre els 100 i els 102 escons; mentre que Unides Podem i les seves confluències baixen fins als 19-21 diputats, amb poc més del 9% dels sufragis. Els dos actuals partits de la coalició del govern aconseguirien, doncs, entre 119 i 123 diputats, lluny dels 146 que sumen actualment, i a molta distància del que l'enquesta pronostica per la suma de PP i de Vox.

Pel que fa a les forces minoritàries es refereix, 'NC Report' deixa a Ciutadans amb 1-2 escons, Més País pujaria fins a 4-6; i les forces nacionalistes i independentistes es mantindrien en l'actual línia: 13 diputats per a ERC, 9 per a Junts per Catalunya, 7 per al Partit Nacionalista Basc i 5 per a Euskal Herria Bildu. És el dibuix complet d'un estudi demoscòpic que apropa el PP i Vox a la Moncloa i que dibuixa un futur negre per a Pedro Sánchez. Les properes enquestes electorals aclariran si es consolida la tendència o bé si es dilueix, quedant en foc d'encenalls.