La Casa Batlló tancarà portes a partir d'aquest dijous per «l'escalada de tensió» provocada, segons la direcció, per alguns treballadors en vaga de l'empresa Staffpremium i el sindicat convocant. Alguns treballadors es van declarar en vaga el 8 d'octubre i, des de llavors, han organitzat protestes. En alguns casos, segons la direcció, han provocat destrosses que es qualifiquen «d'irreparables» a l'edifici Patrimoni Mundial, a més de diversos «incidents violents».
També afirmen que han agredit empleats de la casa Batlló i han amenaçat visitants. El cas més greu es va produir dissabte passat, quan un «grup de manifestants encaputxats» van llençar pedres contra l'edifici, trencant part dels emplomats originals de 1906, recentment restaurats.
Més d'una dotzena de manifestants es concentren periòdicament davant de la façana de la Casa Batlló amb un desplegament de pancartes i amb ús de megàfons i xiulets i, segons un comunicat de la direcció, «assetjant els visitants i provocant que dos empleats de la Casa Batlló hagin requerit assistència mèdica per problemes auditius». «Un d'ells, afectat per tinnitus i amb pèrdua d'audició, segueix amb tractament mèdic», precisen en una nota enviada als mitjans.
Per a la direcció, l'escalada de tensió va arribar al seu zenit dissabte passat al vespre, quan un «grup de manifestants encaputxats van llançar pedres contra l'icònic edifici, trencant part dels emplomats originals de 1906, recentment restaurats, i provocant danys irreversibles en aquest component de les Obres d'Antoni Gaudí, protegit per la Convenció del Patrimoni Mundial de la UNESCO de 1972». En paral·lel, afirmen que altres manifestants amb bengales i petards arremetien contra el mobiliari urbà i els visitants.
Segons Gary Gautier, director de Casa Batlló, l'edifici tanca perquè no hi ha les condicions per garantir la «seguretat a la via pública d'empleats, visitants i del nostre Patrimoni Mundial, tot i haver contractat personal de seguretat privada per a la seva protecció». «Tanquem per protegir-nos de les agressions físiques i per protegir un edifici que, més enllà d'un negoci, és Patrimoni Mundial», conclou Gautier.
Els treballadors neguen cap acte vandàlic i acusen la direcció de «muntatge»
Els sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT), que representa els treballadors en vaga de l'empresa subcontractada de la Casa Batlló, han negat en un comunicat que cap vaguista ni afiliat hagi comès «cap de les actuacions» descrites per la direcció, ni hagi «amenaçat ni agredit ni realitzat cap acte vandàlic».
En una nota, asseguren que en el moment de la protesta de dissabte, darrere del piquet, «algú va tirar un petard i una bengala» i dos trossos de totxana gairebé cauen sobre dos membres del piquet. «Nosaltres segur que no hem estat i pensem que és un muntatge de la Casa Batlló per treure’s de sobre els vaguistes, un de tants muntatges que ha patit el moviment obrer», acusen en el comunicat enviat als mitjans.
Segons els vaguistes, no és cert que es contractessin vigilants de seguretat privada per protegir l’edifici, sinó que servien per «suplantar il·legalment les funcions del personal vaguista», revisant els tiquets i gestionant les cues. Pel sindicat, la setmana anterior havia estat el personal de manteniment qui va substituir els vaguistes a les cues.
Per la seva banda, segons el SUT, Staffpremium també ha substituït els vaguistes, fent jornades «maratonianes en cap de setmana repartint audioguies» en dies de protesta. «La Casa Batlló fa i desfà com considera i Staffpremium descarrega sobre els seus treballadors les conseqüències d’aquestes decisions capritxoses», asseguren els treballadors. Alhora, afirmen que la Casa Batlló ha rebutjat seure també a la taula de negociació i recorden que no es complien les distàncies de seguretat en les cues al vestíbul de l'edifici.