Més de mil casos de càncer de bufeta a Espanya per dutxar-se amb aigua de l'aixeta

Segons un estudi elaborat per l'Institut de Salut Global de Barcelona, l'Estat supera els nivells màxims de trihalometans permesos per la UE

Segons un estudi elaborat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), més de 6.500 casos anuals de càncer de bufeta —el 5% del total— estan relacionats amb l'exposició a trihalometans (THM) a l'aigua potable. L'estudi ha analitzat per primera vegada que presència d'aquests compostos, que es generen després de desinfectar l'aigua amb productes químics. Els trihalometans observats pertanyen a l'aigua d'aixeta de 26 països de la Unió Europea.

La investigació, que anteriorment havia associat l'exposició a llarg termini a aquest agent química amb un risc al càncer de bufeta, ha recollit, paral·lelament, els nivells recents dels composts a l'aigua potable municipal europea. «El desafiament més gran ha estat la recopilació de dades de trihalometans representatius a escala nacional a tots els països de la UE», ha assenyalat la investigadora de l'institut i coordinadora de l'estudi, Cristina Villanueva. Assegura, a més, que la investigació ha animat a millorar «la disponibilitat d'aquestes dades que haurien de ser de fàcil i ràpid accés».

Espanya sobrepassa els límits permesos per la UE

Per tal d'elaborar l'estudi, els investigadors van emetre un qüestionari a les organitzacions que mesuren la qualitat de les aigües municipals i, així, van recollir informació sobre la concentració dels compostos a l'aigua de l'aixeta, xarxa de distribució o planta de tractament. Observant les dades, els científics han pogut constatar que el nivell mitjà de trihalometans en presència a l'aigua potable a tots els països està per sota del límit reglamentari europeu, tot i que els nivells màxims van sobrepassar els límitsa Xipre, Espanya, Estònia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Polònia, Portugal i Regne Unit.

En referència al percentatge de casos atribuïbles de càncer de bufeta per l'exposició als compostos, Xipre (23%), Malta (17%), Irlanda (17%), Espanya (11%), i Grècia (10%) són els països que tenen l'índex més elevat, mentre que Dinamarca (0%), els Països Baixos (0,1%), Alemanya (0,2%), Àustria (0,4%) i Lituània (0,4%) són els més baixos. Els científics que lideren l'estudi, com a conclusió, recomanen que cal reduir els nivells a la mitjana de la UE, ja que s'aconseguiria rebaixar el nombre de casos atribuïbles un 44%.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari