Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un guàrdia civil de trànsit a la carretera parant gent i una imatge d'una multa

Els casos en què la DGT no et multa si avances per la dreta: pren nota

No sempre rebrem una multa de la DGT si avancem per la dreta: coneix les excepcions a la norma

Avançar per la dreta és una maniobra que, en la majoria dels casos, està prohibida i pot resultar en una multa per part de la Direcció General de Trànsit (DGT).

No obstant això, hi ha certes excepcions en què aquesta acció està permesa. Avui posem de manifest quan la DGT no et multa si avances per la dreta i quines són les excepcions que has de conèixer.

La multa de la DGT per avançar per la dreta: 200 euros

La DGT estableix que avançar per la dreta és una infracció greu. Aquesta maniobra pot posar en perill la seguretat viària, ja que els conductors no solen esperar que un vehicle els avanci per aquest costat.

Fotomuntatge d'una persona al volant, el logotip de la DGT i bitllets de 500 euros al capdavant
Molta cura en avançar per la dreta, perquè et poden multar | DGT, PixaBay, anaterate, Getty Images, Nednapa

La multa per avançar per la dreta pot pujar a 200 euros i comporta la pèrdua de 4 punts al carnet de conduir. Sens dubte, no és cap broma rebre aquesta multa i menys per a la butxaca.

Quan pots avançar per la dreta sense ser multat

Tot i que la norma general prohibeix avançar per la dreta, la DGT preveu tres excepcions en què aquesta maniobra està permesa. A continuació, et detallem aquests casos:

1. A les vies amb més d'un carril per sentit

En carreteres amb més d'un carril en el mateix sentit, és possible avançar per la dreta si el trànsit al carril esquerre és més lent. Això sol passar en situacions de congestió o quan un vehicle està circulant a una velocitat inferior a la permesa al carril esquerre. En aquests casos, la DGT no us multarà per avançar per la dreta, sempre que ho feu de manera segura.

2. En rotondes

Les rotondes són un altre escenari on la DGT permet avançar per la dreta. En una rotonda, els vehicles poden circular per diferents carrils i és comú que els vehicles al carril exterior avancin més ràpid que els del carril interior.

3. En vies urbanes amb carrils delimitats

A les vies urbanes amb carrils delimitats, també és possible avançar per la dreta. Això s'aplica especialment en carrers amb diversos carrils en el mateix sentit, on els vehicles poden canviar de carril per avançar-ne d'altres de més lents.

Consells per avançar de manera segura

Encara que hi ha excepcions en què la DGT no et multarà per avançar per la dreta, és important seguir algunes recomanacions per garantir la seguretat viària:

  • Senyalitza les teves maniobres: Utilitza els intermitents per indicar les teves intencions a altres conductors.
  • Mantingues la distància de seguretat: Assegura't de mantenir una distància adequada amb el vehicle que avançaràs.
  • Respecta els límits de velocitat: No excedeixis els límits de velocitat permesos a la via.
  • Observa l'entorn: Abans d'avançar, verifiqueu que no hi hagi obstacles o vehicles que puguin interferir amb la vostra maniobra.