Una dona malalta amb la grip

Tots els casos de grip detectats a Espanya en plena pandèmia de Coronavirus

Els casos de virus de la grip a la temporada 2020-2021 s'han detectat fins el 27 de desembre a tot Espanya

Aquest any hem batut un rècord històric pel que fa a la incidència de virus de la grip al nostre país. Els casos registrats a la present campanya han posat de manifest la dràstica reducció de casos de grip en plena pandèmia del Coronavirus. Una situació que s'ha repetit a tot el món i ha servit per destacar l'eficàcia de les mesures sanitàries implementades arran de la Covid-19.

«Les diferents mesures d'higiene i distanciament social implementades pels Estats Membre per reduir la transmissió del virus SARS-CoV-2 probablement han contribuït a reduir la transmissió del virus de la grip», ha assenyalat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) .

Els casos de grip registrats al nostre país durant la present campanya

D'aquesta manera, les estrictes mesures implantades al nostre país arran del Coronavirus han contribuït a batre el nostre rècord històric de menor incidència de la grip en una campanya. Fins al 27 de desembre només s'han detectat quatre casos de virus de la grip en la temporada de 2020-2021 a tot Espanya, segons ha assenyalat el Sistema de Vigilància de Grip a Espanya (SVGE) en el seu últim informe.

Concretament, durant aquesta temporada, Aragó va notificar entre el 9 i el 15 de novembre un virus A (H1N1) pdm09 no sentinella, i Castella-la Manxa tres de la grip tipus B no sentinella en la setmana del 30 de novembre al 6 de desembre. Es tracta d'unes xifres insòlites al nostre país, especialment si les comparem amb l'any anterior, abans de la pandèmia.

El desembre del 2019, la taxa global d'incidència de grip es va situar en 37 casos per 100.000 habitants. En concret, l'any passat per aquestes dates s'havia notificat 143 deteccions sentinella de virus gripals, on a aquests cal sumar 243 no sentinella. És a dir, 386 en total. L'informe del SVGE d'aquest dimecres ha ressaltat que es tracta d'un fenomen que s'ha produït a escala mundial.

«Tot i la continuïtat en la realització de proves per a la grip, fins i tot amb freqüència augmentada en alguns països, l'activitat gripal es va mantenir en nivells més baixos del que s'esperava per a aquesta època de l'any», ha recollit l'informe del SVGE, una institució formada per epidemiòlegs i viròlegs de les comunitats autònomes, el Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE) i el Centre Nacional de Microbiologia (CNM) de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII)

Els experts demanen cautela davant les bones dades de la grip

Tot i que les dades són reveladores i extremadament positives, els experts han demanat cautela a l'hora de la seva interpretació a causa de la influència que ha tingut el Coronavirus en aquestes dades. «En absolut és estrany que l'activitat gripal sigui baixa en aquesta època de l'any. No obstant això, com la pandèmia de la Covid-19 continua, les dades de la grip presentades s'han d'interpretar amb cautela, especialment en termes de patrons estacionals», explica l'informe del SVGE.

Per la seva banda, l'OMS també ha advertit en el seu últim informe que les actuals dades de vigilància de la grip s'han d'interpretar amb cautela. Encara que l'entitat està convençuda que les mesures per frenar la pandèmia han contribuït a obtenir aquestes bones xifres, també és conscient que el Coronavirus ha centrat gran part dels esforços sanitaris durant aquests últims mesos, de manera que les dades deixen fora a moltes persones que sí que van patir el virus de la grip, però no ho van notificar.

«La pandèmia de la Covid-19 ha influït en els comportaments per sol·licitar assistència mèdica, la dotació de personal / rutines en els llocs sentinella, així com les prioritats i la capacitat de la realització de proves en els estats membres», assenyalava l'OMS.