La DGT ha rebutjat els dubtes de tots aquells que no saben al 100% si és obligatori portar els llums del cotxe encesos en determinades situacions.
I és que la DGT ha deixat clar a tots els conductors aquells moments en què cal donar els llums curts o de creuament. Per exemple, als túnels, carrils especials, reversibles o quan les condicions climatològiques siguin potencialment perilloses. Parlem de conduir amb boira, neu, pluja, fum o pols en suspensió per vent o calima.
A més, també és imprescindible encendre els llums quan ens quedem 'tirats' a la calçada, o bé quan ocupem el voral d'una via interurbana.
La DGT llança un avís sobre la necessitat de conduir amb llums de dia
Així doncs, la DGT ha indicat quan és obligatori posar els llums del nostre vehicle. Especialment, no es volia oblidar d'aquells moments en què els llums estan encesos tot i que encara sigui de dia.
Per exemple, és obligatori utilitzar-lo entre la posta i la sortida del sol i els túnels, en carrils especials i reversibles. També en els de sentit contrari, en condicions meteorològiques o ambientals de mala visibilitat i sempre quan conduïm una moto.
Així mateix, recorda la DGT que els llums diürns no substitueixen els de creuament, assenyala a través d'un missatge de Twitter molt significatiu.
El Reglament General de Circulació marca que «tots els vehicles que circulin entre l'ocàs i la sortida del sol han de portar l'enllumenat encès».
Per tant, això vol dir que els llums s'encendran 30 minuts després de l'inici de la posta de sol. Serà obligatori que estiguin enceses fins a mitja hora prèviament en clarejar o que surti a l'horitzó la llum solar.
Pel que fa als túnels, cal portar encesos els llums del nostre cotxe a qualsevol hora del dia i de la nit. Cal executar-ho en túnels, passos inferiors i trams de via afectats pel senyal 'túnel' (S-5).
A més, si l'amplada del vehicle és més gran de 2,10 metres, la llum de gàlib també serà obligatòria. Igualment, serà de compliment obligatori fer ús de la llum «quan hi hagi condicions meteorològiques o ambientals que disminueixin sensiblement la visibilitat. Amb boira, pluja intensa, nevada, núvols de fum o de pols o qualsevol altra circumstància anàloga».
La multa que ens poden posar si no encenem els llums
Si circulem sense enllumenat davant de la falta o reducció de la visibilitat la infracció serà greu i sancionada amb 200 euros de multa.
Alhora, la DGT aconsella que els vehicles usin els llums durant el dia per un motiu de pes. I és que un cotxe amb la llum encesa es veu encara millor a més distància.
Des del 2011, i en compliment rigorós d'una directiva comunitària, cadascun dels vehicles fabricats han d'estar equipats amb llums de conducció diürna o LCD.
Estem parlant d'un sistema de làmpades de baix consum i de tipus automàtic en arrencar el cotxe amb què som més visibles per a la resta de conductors.
Per què és recomanable portar els llums encesos durant el dia?
Un gest com encendre la llum de creuament augmenta el contrast visual entre els vehicles i el seu entorn. Amb els llums posats, un vehicle fosc és visible a una distància ni més ni menys que de 170 metres.
Alhora, creix la distància de detecció. Cosa que dona l'opció als conductors que portin els llums encesos o els LCD més marge de seguretat per avançar.
Així mateix, portar els llums encesos durant el dia provoca que vegem millor els vehicles i certs aspectes sobre la velocitat. Els vehicles amb llums encesos es veuen més propers que els que no porten l'enllumenat.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!