Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un braç afectat per la sarna

Els casos de sarna es multipliquen: Els símptomes, com i on et pots contagiar

El Centre Nacional d'Epidemiologia avisa de l'increment d'aquesta malaltia cutània d'expansió ràpida

Una denúncia a les xarxes socials ha avisat sobre l'augment de casos de sarna a Espanya. Una malaltia de la pell que ha experimentat un creixement potencial posant en alerta el Centre Nacional d'Epidemiologia.

Des de fa un temps, els casos diagnosticats de sarna s'han incrementat amb brots localitzats a residències, hospitals i fins i tot provadors de roba. Si bé és cert que no revesteix una gravetat per a la salut, els seus símptomes són molt molestos i contagiosos.

Què és la sarna i com es contagia?

El mes de novembre passat, un informe del Centre Nacional d'Epidemiologia ja va alertar sobre el creixement de casos de sarna. Un augment que va començar el 2014 i que la pandèmia ha accelerat.

El confinament i el fet de no acudir al metge davant dels primers indicis de la malaltia són les possibles causes d'aquest increment. La pandèmia va col·lapsar l'Atenció Primària i va provocar que la sarna s'expandís sense control.

Ara bé, per conèixer amb exactitud què és aquesta malaltia cal saber que s'origina per culpa d'un paràsit anomenat 'Sarcoptes scabiei'. Un àcar que s'instal·la a la pell i que provoca una picor descontrolada i molt desagradable.

Una mà molt afectada de sarna.
La sarna es manifesta amb lesions a la pell. | Canva 

La sarna sempre s'ha relacionat amb persones pobres que descuiden la seva higiene, però no és veritat. Qualsevol ésser humà pot contraure la malaltia sense atendre el seu estatus social.

La infecció produeix secrecions tòxiques que, al contacte directe amb una altra persona, acaben propagant la malaltia. Tot i això, pot passar fins a un mes sense que notem els primers símptomes.

Per evitar el contagi, és recomanable evitar el contacte pell amb pell, amb persones infectades. Tampoc no s'han de compartir tovalloles ni roba. Aquells elements que no es puguin rentar han de ser guardats en bosses tancades hermèticament durant 3 o 4 dies.

Símptomes, diagnòstic i tractament

El símptoma clau per al diagnòstic de la sarna és la picor, normalment entre els plecs de la pell, però també a altres zones del cos. Aquesta sensació molesta tendeix a aparèixer a les nits de manera incontrolable.

La malaltia es manifesta a través de pàpules (una mena de punts) petites de color vermelloses o ronques. Quan la infecció es troba en la fase més avançada, es formen crostes o descamacions a la pell.

Una persona rascant-se el braç
La picor és un dels símptomes principals de la sarna. | Catalunya Diari 

Un cop localitzats aquests senyals, és el moment d'anar al dermatòleg, que procedirà a analitzar-los. Es farà una exploració de tot el cos i, en cas de dubte, es procedirà a un raspat per analitzar el material en un microscopi.

Per combatre la infecció, els especialistes recomanen una crema de permetrina que s'haurà d'estendre per tot el cos. Després de l'aplicació d'aquesta crema, és comú que s'experimenti cremor i coïssor lleu.

La loció de lindà és un altre tractament molt comú per tractar la sarna que no causa efectes secundaris com la permetrina.

Augment de la sarna a Espanya

Des del 2014 es va començar a registrar un augment de casos de sarna al nostre país. Un increment que s'ha accelerat amb la pandèmia a causa de la impossibilitat del seu diagnòstic i estar tant de temps en espais tancats.

Els llocs on més brots s'han localitzat han estat a les residències de gent gran, casernes militars i hospitals. La gent gran és el col·lectiu on més casos s'han diagnosticat i els que més ho pateixen.

També els treballadors socials han reportat casos de sarna a causa dels llocs i condicions a què s'enfronten a la seva feina. Per sort, no es tracta d'una malaltia greu, però sí molt molesta els símptomes dels quals no cal deixar escapar.