Imatge de diversos menors immigrants arribats a Ceuta des del Marroc, atesos per la Policia Nacional i la Creu Roja

Una catalana es retroba amb les seves filles a Ceuta després que entressin pel Tarajal

La dona es va desplaçar fins la ciutat autònoma en saber que les adolescents havien creuat la frontera per primer cop en anys

Una dona resident a Catalunya ha pogut localitzar i trobar-se amb les seves dues filles adolescents a Ceuta, després que les menors entressin a Espanya aquests dies per la platja del Tarajal, juntament amb altres milers de marroquins. Segons han explicat fonts policials, les noies, de 13 i 14 anys, vivien al Marroc des de poc després de néixer amb el seu pare, que va morir el 2018, mentre que dona ha viscut aquests anys en una localitat catalana. Aquests últims dies les nenes havien avisat a la seva mare que havien entrat a territori espanyol.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Arran de la trucada de les seves filles, la mare de les menors va viatjar de Catalunya fins a Ceuta. En arribar a la ciutat autònoma, la dona es va presentar davant la Policia Nacional, explicant el seu cas i demanant que les localitzés. Dos agents del cos policial es van posar mans a l'obra i van localitzar les menors al polígon del Tarajal. Després de comprovar la documentació i la veracitat de la història, les autoritats policials van entregar les nenes a la seva mare, tot i que de forma temporal.

El Homrani reitera la predisposició de Catalunya a acollir menors immigrants no acompanyats

D'altra banda, aquest dijous, el conseller d'Afers Socials en funcions, Chakir el Homrani, ha reiterat que Catalunya està «a disposició» per acollir menors immigrants no acompanyats arribats els darrers dies a Ceuta, però ha exigit a l'Estat que, en paral·lel, abordi problemes estructurals. Entre altres qüestions, ha demanat analitzar la llei d'estrangeria i aclarir què passa amb aquest col·lectiu quan arriba a la majoria d'edat, moment en què poden acabar en situació d'irregularitat sobrevinguda.

En aquest sentit, el conseller ha concretat que més del 70% dels acollits en el sistema de protecció català per a no acompanyats són majors d'edat. Segons ell, és necessari mantenir l'acompanyament. D'altra banda, El Homrani ha lamentat algunes imatges sobre el tracte que s'ha donat als menors a Ceuta.

«El més important és la protecció del menor»

El conseller en funcions ha explicat que el Govern va participar aquest dimecres en la reunió del Consell Interterritorial de Polítiques Socials i va deixar clar que la Generalitat «sempre està disposada a acollir». Tot i això, ha dit que no entrarà en el debat sobre la xifra de menors han d'anar a una comunitat o a una altra sinó que ha insistit en la necessitat d'abordar altres qüestions més enllà d'aquesta acollida.

En aquest sentit, ha reivindicat que «el més important és la protecció del menor» i ha explicat que esperen que el Ministeri comuniqui la decisió final sobre el repartiment d'uns 200 infants. Aquest es farà tenint en compte un criteri poblacional, un segon sobre la situació socioeconòmica de cada territori i un tercer sobre quants infants i adolescents ja estan al sistema de protecció de cada comunitat.