El passat mes de maig, desenes d'immigrants van entrar a Ceuta en el marc d'una discussió diplomàtica entre el Marroc i Espanya. Dos mesos després, aquella situació ha deixat de ser portada als diaris i telenotícies. Tot i això, la situació que viuen aquestes persones, la majoria joves, continua sent complicada.
En el seu moment el Govern de la Generalitat ja va agafar el compromís d'ajudar-los, acollint-ne alguns, tal com ja s'ha fet en anteriors onades migratòries. Ara, aquell compromís s'ha convertit en una realitat, després que l'administració catalana hagi acollit 16 joves arribats sols a Ceuta el passat mes de maig.
La DGAIA acull 16 joves que van arribar a Ceuta el passat mes de maig
La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) del Departament de Drets Socials ha acollit 16 joves arribats sols a Ceuta. Aquests 16 joves formaran part del sistema català de protecció a la infància i adolescència.
La distribució de les 16 places es farà per tot el territori. Segueix així l’estratègia que ha dut a terme el Departament els darrers anys. Una estratègia que ha permès dissenyar un sistema d’acollida arreu del país que garanteix una distribució equitativa capaç de facilitar la inclusió dels joves atesos. Prèviament a la distribució per centres es farà una entrevista personalitzada i una prova PCR als joves per tal d’evitar possibles contagis.
Aquest va ser un compromís que va agafar el Departament el passat mes de maig per tal de contribuir en la resposta a l’emergència migratòria de Ceuta. I també, sobretot, per garantir els drets de les persones migrades, especialment dels adolescents sense referents familiars al país. Actualment el sistema català de protecció a la infància atén 5.266 joves emigrats sols, un 74%, dels quals són majors d’edat.
El Departament va presentar l’oferiment després d’estudiar l’estat dels centres del sistema de protecció i valorar de quins recursos disposa per assegurar una bona acollida i inclusió dels joves. Així mateix, es continua instant l’Estat a obrir vies legals i segures per a les persones refugiades i migrades entre Àfrica i Europa. Per a fer-les efectives, Catalunya s’ofereix una vegada més a col·laborar en la seva implementació.