Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mossos d'Esquadra.

Catalunya estrena el toc de queda

La restricció de la mobilitat nocturna estarà vigent, des d'avui, cada dia entre les 22.00 hores i 6.00 hores

Mossos d'Esquadra.
Els Mossos d'Esquadra inicien avui els seus controls pel toc de queda. | ACN

Catalunya està en toc de queda des de les 22.00 hores i s'hi mantindrà fins a les 6.00 del matí. Aquesta serà la dinàmica que es produïrà cada dia al nostre país, almenys per unes setmanes, i que s'estrena aquest diumenge, 25 d'octubre. Els Mossos d'Esquadra es desplegaran durant aquestes primeres hores de restricció de la mobilitat nocturna a centenars de punts del país per fer una campanya «pedagògica» sobre la mesura en aquesta primera nit d'aplicació.

Serà a partir d'aquest dilluns quan els Mossos seran més restrictius i es poden produir sancions per saltar-se el toc de queda de forma injustificada. Hi ha, però, excepcions de mobilitat. Estarà permès sortir al carrer en cas de necessitar una assistència sanitària d'urgència o de farmàcia; també es permetrà el desplaçament laboral per anar i tornar de la feina; o bé per tenir cura de persones grans, menors d'edat, dependents o vulnerables per motius inajornables i justificables; o el retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge. A més a més, tal com s'ha explicat, es permet passejar el gos de les 4 a les 6 del matí.

La cultura podrà tancar a les 22.00 hores i els espectadors podran tornar a casa fins les 23.00 hores

Els esdeveniments culturals a Catalunya podran acabar a les 22.00 hores malgrat el toc de queda —que comença a aquesta hora, des d'aquest diumenge, i que obligarà a tancar la resta d'establiments a les 21.00 hores— i els espectadors podran desplaçar-se fins a casa seva sense ser sancionats sempre que mostrin una entrada.

Ho han explicat en roda de premsa el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i el sotsdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, al costat del comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, després de la declaració de l'estat d'alarma pel covid-19 aquest diumenge. Aquesta excepció al toc de queda inclou els cinemes, els teatres i els auditoris, i s'ha adoptat per minimitzar l'impacte econòmic d'aquesta mesura sobre espais que ja ofereixen «garanties» de compliment de les mesures sanitàries.