Mossos d'Esquadra.

Catalunya estrena el toc de queda

La restricció de la mobilitat nocturna estarà vigent, des d'avui, cada dia entre les 22.00 hores i 6.00 hores

Catalunya està en toc de queda des de les 22.00 hores i s'hi mantindrà fins a les 6.00 del matí. Aquesta serà la dinàmica que es produïrà cada dia al nostre país, almenys per unes setmanes, i que s'estrena aquest diumenge, 25 d'octubre. Els Mossos d'Esquadra es desplegaran durant aquestes primeres hores de restricció de la mobilitat nocturna a centenars de punts del país per fer una campanya «pedagògica» sobre la mesura en aquesta primera nit d'aplicació.

Serà a partir d'aquest dilluns quan els Mossos seran més restrictius i es poden produir sancions per saltar-se el toc de queda de forma injustificada. Hi ha, però, excepcions de mobilitat. Estarà permès sortir al carrer en cas de necessitar una assistència sanitària d'urgència o de farmàcia; també es permetrà el desplaçament laboral per anar i tornar de la feina; o bé per tenir cura de persones grans, menors d'edat, dependents o vulnerables per motius inajornables i justificables; o el retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge. A més a més, tal com s'ha explicat, es permet passejar el gos de les 4 a les 6 del matí.

La cultura podrà tancar a les 22.00 hores i els espectadors podran tornar a casa fins les 23.00 hores

Els esdeveniments culturals a Catalunya podran acabar a les 22.00 hores malgrat el toc de queda —que comença a aquesta hora, des d'aquest diumenge, i que obligarà a tancar la resta d'establiments a les 21.00 hores— i els espectadors podran desplaçar-se fins a casa seva sense ser sancionats sempre que mostrin una entrada.

Ho han explicat en roda de premsa el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i el sotsdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, al costat del comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, després de la declaració de l'estat d'alarma pel covid-19 aquest diumenge. Aquesta excepció al toc de queda inclou els cinemes, els teatres i els auditoris, i s'ha adoptat per minimitzar l'impacte econòmic d'aquesta mesura sobre espais que ja ofereixen «garanties» de compliment de les mesures sanitàries.