Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'eclipsi vist des de Blanes

Catalunya es meravella amb l’eclipsi parcial de Lluna

El punt àlgid del fenomen va ser dimarts a les 23:30h de la nit. Gran part del territori va poder observar el fenomen, però a moltes comarques de la meitat sud els núvols van fer la guitza

Imatge de l'eclipsi vist des de Blanes
Imatge de l'eclipsi vist des de Blanes | @reifmena

 

Aquest dimarts a la nit hem tingut una de les cites astronòmiques més importants de l’estiu a casa nostra. L’eclipsi parcial de Lluna que portàvem anunciant feia dies va arribar finalment anit i gran part de la població el va poder contemplar a l’aire lliure, tot i que la meteorologia va provocar que a diverses comarques de la meitat sud de Catalunya els intervals de núvols fessin la guitza en diversos moments. No obstant, l’ambient agradable, inclús fresc, del vespre va reunir a molta gent a platges, carrers, planes i muntanyes per observar plegats aquest espectacular fenomen. 

L’eclipsi va començar a les 22:01h (hora catalana) i el punt àlgid es va viure cap a les 23:30h, quan el 65% de la superfície lunar va quedar enfosquida i la part que estava dins de la penombra va agafar un color vermellós. La fase inicial del fenomen no es va poder veure a casa nostra perquè el satèl·lit encara no havia sortit a l’horitzó, mentre que la fase final si que es va poder veure, finalitzant del tot entrada la matinada i posant punt i final a prop de tres hores d’espectacle. Aquestes són algunes de les imatges més espectaculars de l’eclipsi:

Lluna mig enfosquida i vermellosa

La Lluna plena va sortir per l’est un cop va marxar el Sol i la seva mida era molt gran amb un color taronja imponent. A partir de les deu de la nit, però, la gran esfera va començar a enfosquir-se a causa de l’ombra que hi projectava la Terra, ja que l’eclipsi lunar passa quan el nostre planeta s’interposa entre el Sol i el satèl·lit natural, impedint que els raigs solars arribin a la superfície lunar.

El color vermell que es va poder veure a la part enfosquida de la Lluna, especialment en el punt àlgid del fenomen, es deu al fet que la Terra projecta la seva ombra al satèl·lit però l’atmosfera terrestre filtra i deixa passar tan sols alguns raigs de color taronja i vermell que es projecten a la superfície lunar.

Imatge de l'arribada de l'home a la Lluna l'any 1969
Imatge de l'arribada de l'home a la Lluna l'any 1969 | NASA

 

La Lluna, clara protagonista aquest estiu arreu del món

Aquest eclipsi es va poder veure a moltes zones del món, sobretot des de gran part d’Europa, Àfrica, Àsia i zona de l’oceà Índic. És, sens dubte, un dels fenòmens astronòmics més important de l’any a tot el planeta, ja que l’eclipsi total de Sol de principis de mes tan sols es va poder veure a punts de Sud-Amèrica. No obstant, el nostre satèl·lit continuarà sent notícia aquest estiu.

En aquest sentit, aquest proper cap de setmana es commemoraran els 50 anys de l’arribada de l’home a la Lluna. Aquell 20 de juliol de l’any 1969 (a Europa ja era la matinada del dia 21)  va marcar un abans i un després en la història de la humanitat quan els astronautes de la nau Apol·lo 11 feien les primeres passes sobre la superfície lunar. D’aquesta manera, de ben segur que molts, sobretot els més grans que van viure l’esdeveniment, quan observaven ahir l’eclipsi no podien evitar pensar en aquella fita històrica.