Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
tren

Les millors rutes turístiques en tren per Catalunya

Una possibilitat única per fer turisme de qualitat i econòmica

tren
Les rutes turístiques de tota mena que ens proposa la Xarxa Ferroviària de la Generalitat de Catalunya aquest estiu | Catalunya Diari

 

L’estiu ha arribat i amb ell les ganes de fer plans per relaxar-nos de l’estrès que comporta la feina o el curs acadèmic. Per això, la xarxa ferroviària de la Generalitat de Catalunya ofereix una alternativa per dur a terme activitats sense haver d’agafar el cotxe.

Així, s’ha apostat pel tren com a mitjà de transport alternatiu. És més barat que el cotxe, ens proporciona més llibertat de moviments i, a més, podem gaudir tranquil·lament del paisatge que proporcionen les xarxes de ferrocarrils catalans.

Vies d’interès

Ha estat la mateixa xarxa de ferrocarrils la que ha seleccionat diversos trajectes d’interès cultural i, a partir d’aquí, ha creat possibles combinacions de trens per tal de poder viatjar còmode i poder gaudir de la cultura i història del territori. D’aquests trajectes en podem destacar la línia Barcelona-Vallès, la línia Llobregat-Anoia i les línies R5 o R50.

De la línia Barcelona-Vallès podem extreure diverses possibilitats, entre elles la de dur a terme una escapada enmig de la natura pel Parc de Collserola i l’entorn d’Olesa de Montserrat, com també fer una visita a la Casa Milà, dissenyada per l’arquitecte català Antoni Gaudí.

Collserola
Imatge d'un dels camins del Parc de Collserola | barcelonanavigator.com

 

El Parc de Collserola és un dels tresors culturals i naturals més ben cuidats de Catalunya. Hi trobem castells, ermites, masies i, fins i tot, restes arqueològiques. A més, també podem gaudir de tota la flora i fauna que habita la zona: fins a  28 espècies de mamífers, 191 d’aus, 17 tipus de rèptils, 10 amfibis i 7 tipus de peixos. Totes viuen en una zona natural privilegiada que aporten equilibri a l’ecosistema.

Ruta per la muntanya

Monestir de Sant Cugat
A Sant Cugat del Vallès podem veure el Reial Monestir de Sant Cugat | santcugat.cat

 

Si el que ens agrada és visitar les restes i construccions que han deixat els nostres avantpassats al territori, Olesa de Montserrat ofereix una ruta perfecta. A través de les muntanyes, podem recórrer una ruta àmpliament dedicada a les ermites que s’han anat construint per la zona durant l’edat mitjana, és a dir, durant els segles X i XV: Sant Pere Sacama, Sant Jaume de Castelló i Sant Salvador de les Espases.

Aquesta ruta la podem fer agafant la línia Barcelona-Vallès, que finalitza a Sant Cugat del Vallès, municipi que té molta història, ja que es troba plena d’edificis de caràcter històric d’interès turístic patrimonial. Així, a Sant Cugat del Vallès podem veure el Reial Monestir de Sant Cugat o la Creu del Terme.

Modernisme a peu de tren

Pedrera
Les sinuoses formes a la façana de la Pedrera la van convertir en una obra d’art poc després de la seva creació | lapedrera.com

 

La Pedrera, o Casa Milà, és un exemple fonamental si parlem de cultura a Catalunya i al qual es té accés mitjançant les rutes que ofereix la Xarxa Ferroviària de la Generalitat. Declarada patrimoni de la humanitat segons la UNESCO, l’edifici construït al segle XIX s’ha convertit en un símbol de Barcelona i de Catalunya.

Les sinuoses formes a la façana de la Pedrera la van convertir en una obra d’art just després de ser acabada. Va ser Pere Milà qui va encarregar la construcció a l’arquitecte reusenc, el qual va complir àmpliament amb les expectatives.

L’àvia i el diable

Pont del Diable de Martorell
El Pont del Diable al municipi de Martorell | catalunya.com

 

Una altra de les possibles rutes és la línia Llobregat-Anoia. En aquest cas es pot gaudir del Pont del Diable del municipi de Martorell, que va ser edificat pels romans l’any 10 aC, pensat per ser un tram de la Via Augusta.

Segons diu la llegenda, el diable va oferir a una àvia un pont fort i ferm que li permetés travessar el riu Llobregat a canvi del cos i l’ànima del primer èsser que hi passés. Així, la dona va fer passar primer de tot a un gat, el qual va perdre tant el cos com l’ànima i Martorell es va poder quedar el pont.

Ruta espiritual

Cova de Sant Ignasi de Loiola
Imatge de l'interior de la cova de Sant Ignasi de Loiola | camioliba.cat

 

La línia R5 o R50 ens ofereix un turisme de caràcter religiós. Aquesta línia té connexió directa amb Sant Ignasi de Loiola. Es diu que a Manresa hi va viure el sant uns mesos i allà va crear els grans escrits de rellevància històrica i eclesiàstica que va produir. Diuen que la cova que hi ha porta el seu nom per la inspiració que li va transmetre aquell emplaçament.

Per tal de poder realitzar aquestes rutes culturals i d’oci, la Xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició dels usuaris un bitllet combinat anomenat 'Enotren, Manresa universal, la ciutat de Sant Ignasi', que a més inclou una ruta guiada pels llocs espiritualment més vinculats al sant.

També pots llegir...