El PROCICAT autoritzarà que les empreses que es dediquen al transport discrecional de viatgers puguin desenvolupar la seva activitat amb diferents grups bombolla, segons ha assegurat aquest dimecres la patronal ACEA.
A més, els autocars podran viatjar al 100% de la seva capacitat i els viatgers hauran d'utilitzar mascareta en tot el trajecte, fer ús del gel hidroalcohòlic durant l'entrada i sortida del vehicle i no podran consumir-hi aliments.
ACEA ha agraït a la Generalitat que hagi fet cas a les reivindicacions del sector, que aquesta setmana va mostrar el seu malestar per no poder desenvolupar la seva activitat, a diferència de les companyies que cobreixen línies regulars o els trens.
La decisió arriba també que el cap de setmana passat els Mossos d'Esquadra fessin recular un autobús amb 59 persones que es dirigia a Port del Compte. Sobre aquest incident, la presidenta de l'Associació d'Empreses d'Autocars i Minibusos (ACEA), Carolina Sánchez, va lamentar que es criminalitzés el sector i va reivindicar els autocars com a mitjans de transport segur, a més de reclamar un «aclariment urgent» sobre les restriccions, ja que en la resolució de la Generalitat del passat 12 de març tampoc es prohibia explícitament aquests tipus de desplaçaments.
El canvi desperta optimisme en el sector de cara a Setmana Santa
En aquest sentit, la patronal insisteix aquest dimecres que aplica els protocols de desinfecció, ha invertit en maquinària específica de desinfecció, ha instal·lat dispensadors de gel, pren la temperatura als viatgers, renova l'aire cada tres minuts i disposa de la traçabilitat, ja que agafa el nom de tots els viatgers i pot identificar ràpidament els contactes més propers en cas d'un positiu.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
L'autorització de la Generalitat ha fet que la patronal encari els pròxims dies de Setmana Santa amb més optimisme que fa uns dies i creu que, tot i partir d'una «situació econòmica molt fràgil», el sector ho veu com la «possible recuperació de l'activitat». L'ACEA recorda que el sector del transport privat de viatgers s'ha vist molt afectat per la pandèmia davant l'absència de turisme, algunes competicions esportives o trasllats per empreses.
Aquesta setmana, l'Associació d'Empreses d'Autocars i Minibusos (ACEA) va adreçar una carta al secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, perquè se'ls permetés treballar, com sí que ho poden fer les empreses que operen línies regulars o les companyies de ferrocarril, ja que són mitjans de transport on també es barregen diferents grups bombolla. «No hem vist cap tren que se l'hagi obligat a donar la volta al seu punt d'origen per portar com a passatgers diferents grups bombolla», exposava Sánchez en la carta adreçada als responsables de Salut.
La pandèmia provoca una forta caiguda de viatgers al metro de Barcelona
Justament parlant de transport, en aquest cas públic, podem aportar també dades del gran efecte de la pandèmia en el nombre de passatgers, per exemple, del metro de Barcelona, que va registrar al desembre 19.461 passatgers, xifra que representa un descens del 43,8% respecte al mateix mes del 2019 i deixa el descens anual en un 47,1% en el conjunt del 2020 amb relació a l'any anterior, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
El total d'usuaris és significativament superior al dels inicis de la pandèmia, quan el suburbà va traslladar 3.200 viatgers en un mes. Pel que fa al bus, el seu ús a Catalunya també s'enfonsa un 46,1% durant el 2020. Al llarg de l'últim mes de l'any es van transportar 15.581 persones en autobusos catalans, un 36,6% menys que el desembre del 2019. La xifra, però, s'ha anat recuperant després dels mínims històrics de l'abril, amb 1.837 viatgers, un 93% menys.
Segons les dades provisionals de l'Estadística de Transports de Viatgers de l'INE, en el conjunt de l'any els usuaris del transport públic espanyol van caure un 46,7% a causa de l'impacte de les restriccions de mobilitat que ha causat la covid-19.
El transport urbà ha patit un descens del 45,8% similar al de l'interurbà (-46,9%). En aquesta última categoria destaca la caiguda significativa del transport aeri interior (-60%), seguida del marítim (-52,1%), del ferroviari (-47,8%) i de l'autobús (-45,5%). Durant el 2020, Rodalies va reduir el trànsit de passatgers un 45,8%, mentre que els viatgers d'AVE van caure un 66%.
Pel que fa al mes de desembre, més de 241,2 milions de passatgers van fer servir el transport públic a Espanya, una caiguda del 40,8% amb relació al mateix més de l'any 2019.