Bates escolars i motxilles penjades en el passadís de l'escola Cèsar August de Tarragona

Pugen els grups escolars confinats i les persones en quarantena a Catalunya

Hi ha un centre tancat a l'Alt Penedès i es registren 1.686 positius en els últims deu dies

Els grups escolars confinats per Covid-19 són 792, 82 més que en el darrer balanç, segons dades del Departament d'Educació. Representen l'1,10% dels aproximadament 72.000 grups. Hi ha 19.061 persones confinades, 1.902 més que en el darrer balanç: 18.080 alumnes (+1.807), 903 docents i personal d'administració i serveis (+83) i 78 de personal extern (+12).

Els positius acumulats són 60.707, 221 més que en el balanç anterior. Es registren 1.686 positius als centres educatius en els darrers deu dies.

Un centre tancat per Covid a Catalunya

Hi ha un centre tancat a l'Alt Penedès i representa un 0,02% del total. A més, hi ha 533 centres amb algun grup confinat, el 10,44% dels 5.104 centres. El centre tancat és la llar d'infants de Lavern, a Subirats (Alt Penedès).

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Set de cada deu infants catalans, molt feliços amb la seva vida

El cert és que el coronavirus ha posat el món del revés. La pandèmia i tots els canvis en els hàbits i la manera de viure han afectat psicològicament moltes persones, inclosos menors. Però amb tot, un estudi apunta que la gran majoria de nens i nenes catalanes senten felicitat.

Així doncs, segons aquest estudi, que ha promogut la Universitat de Girona (UdG), set de cada deu infants són feliços amb la seva vida a Catalunya. Es tracta d'una de les principals conclusions de l'informe Children's Worlds, elaborat per un equip de recerca de la UdG que ha entrevistat 6.626 nens d'entre vuit i dotze anys d'arreu de Catalunya.

Aquest informe català forma part d'un projecte internacional en què s'analitzen les dades de 128.000 infants de 35 països del món. Els catalans de vuit anys són els tercers més feliços d'entre 20 països mentre que els adolescents de dotze ocupen el setè lloc sobre una base de 30 països. Per altra banda un 39% dels enquestats d'entre deu i dotze ha assegurat que se senten estressats i gairebé la meitat no estan contents a l'escola. 

Un dels motius que provocaria aquest estrès és la «pressió» que senten els infants i joves per part de les famílies per treure bones notes. La investigadora responsable de l'estudi a la UdG, Mònica González-Carrasco, ha detallat que «són molt conscients que les famílies tenen unes expectatives molt altes» sobre el seu rendiment acadèmic.Un altre dels motius que podria provocar aquest estrès és la «falta de disposició de temps» que tenen els infants. L'estat espanyol és un dels països europeus amb més hores lectives i que més deures posa. Això podria generar una «sobrecàrrega» amb una «quantitat de temps important» als infants, tal com ha destacat González-Carrasco. A aquest fet també cal afegir que alguns d'ells fan moltes extraescolars. «Hi ha moltes hores fixades amb activitats que ells no han pogut triar», ha afegit la investigadora.

Sobre l'aspecte físic, l'estudi remarca que tres de cada deu infants i joves no se senten satisfets amb el seu cos. Aquesta sensació augmenta a mesura que es fan grans. D'aquesta manera, la xifra entre nens i nenes de vuit anys satisfets amb el seu cos és més elevada que en el cas dels adolescents de dotze.


L'estudi, però, indica que aquesta pressió per «estar prims i ser guapos» abans requeia sobretot entre les nenes per la pressió social. Ara, aquesta diferència entre sexes s'ha reduït i cada vegada hi ha més nois que també se senten insatisfets pel seu aspecte físics per no respondre als cànons de bellesa.

Un 66,4% dels infants de vuit anys mostren la màxima satisfacció a l'escola, una xifra que cau al 54,8% en el cas d'entre els de 10 i 12 anys. Segona Mònica González-Carrasco, «l'àmbit educatiu és el que surt més mal parat» en l'estudi. Aquesta insatisfacció podria ser per diversos motius, però un d'ells és que «calen més accions per prevenir casos de 'bullying'».De fet, el 54% dels nens que han participat en l'estudi han patit insults, un 37% creuen que se'ls ha deixat de costat i un 27,6% afirmen que, almenys en una ocasió, han estat agredits per altres companys d'escola.

 

Pel que fa a l'àmbit familiar, vuit de cada deu enquestats estan molt satisfets amb la relació que hi ha amb la seva família. La majora d'ells creuen que la família es preocupa per ells i que els ajudarien a superar algun problema. També valoren positivament que s'ho passen bé i se senten segurs en aquest àmbit. Tot i així, demanen que els progenitors els escoltin més i que puguin prendre més decisions.