Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge amb diversos bitllets i monedes d'euro

Catalunya rebrà 1.581 MEUR del Ministeri d'Hisenda, corresponents als dos últims trams del Fons Covid-19

Es destinaran 474 MEUR al sector sanitari i 1.107 MEUR per compensar pèrdues econòmiques

Imatge amb diversos bitllets i monedes d'euro
Catalunya rebrà 1.581 milions d'euros dels dos últims trams del Fons Covid-19. | Pixabay

El Ministeri d'Hisenda transferirà 1.581 milions d'euros a Catalunya per compensar l'impacte de la Covid-19 al territori. Segons ha informat aquest dimecres el govern espanyol a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), Catalunya rebrà 474 MEUR «durant els pròxims dies» procedents del tercer tram dels Fons Covid, que agrupa noves ajudes pel sector sanitari. Els 1.107 MEUR restants arribaran el desembre i corresponen a finançament per compensar la caiguda de l'activitat econòmica provocada per la pandèmia. Aquesta xifra se suma als 1.584 MEUR que ja ha rebut Catalunya procedents del primer tram sanitari (1.247 MEUR) i del tram educatiu (337 MEUR).

En total, Catalunya rebrà 3.166 MEUR del Fons Covid, un 19,8% sobre el total de l'Estat. Catalunya és la segona comunitat que més diners ha rebut, només per darrere de Madrid, amb 3.346 MEUR. Ja més lluny la segueixen Andalusia (2.199 MEUR), el País Valencià (1.486 MEUR) i Castella i Lleó (843 MEUR). Amb la publicació de les ordres ministerials al BOE, el govern espanyol dóna per acabada l'assignació dels 16.000 milions d'euros del fons, després que al juliol es repartissin 6.000 MEUR del primer tram sanitari i al setembre es distribuïssin 2.000 MEUR del tram educatiu a tot l'Estat.

Les ajudes no són reemborsables i, per tant, les comunitats no hauran de retornar-les. A banda, tampoc generaran deute ni interessos. Segons ha subratllat aquest dimecres la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, es tracta de «la transferència més gran de recursos de la història i que ha permès que les comunitats puguin avançar recursos suficients als sectors més afectats per la pandèmia».

S'obre una nova línia d'ajuts per a empreses i autònoms del sector turístic

D'altra banda, la Generalitat, a través del Departament d'Empresa i Coneixement, obrirà aquest dijous la nova línia d'ajuts de 19 milions d'euros destinada a empreses i autònoms del sector turístic afectats per la Covid-19. Segons la publicació d'aquest dimecres del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), les sol·licituds es podran tramitar a partir de les nou del matí a través del Canal Empresa, seguint un procés en línia «simplificat» i «sense necessitat de fer cap descàrrega».

Els beneficiaris rebran les ajudes en funció de l'ordre d'arribada de les sol·licituds, tot i que, a diferència d'altres ocasions, la convocatòria no quedarà tancada quan s'arribi a l'import global de la línia. Segons el Departament, està previst cobrir entre 3.000 i 4.000 sol·licituds.