Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera de Salut, Alba Vergés, amb les mans aixecades, mascareta a la boca i els micròfons davant

Catalunya seguirà amb restriccions a les grans ciutats preses «molt abans» que a Madrid

Alba Vergés assegura que no s'esperaran a arribar a indicadors tan alts per prendre decisions a les onze grans ciutats
La consellera de Salut, Alba Vergés, amb les mans aixecades, mascareta a la boca i els micròfons davant
Catalunya seguirà amb restriccions a les grans ciutats preses «molt abans» que a Madrid | cedida

«A nosaltres no ens ha calgut cap acord amb ningú per actuar. Hem pres decisions, continuarem prenent-les i no ens sentim interpel·lats per aquests acords amb Madrid». Així s'ha expressat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la línia del que ja va apuntar dimarts en conèixer l'acord entre el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid per actuar de la mateixa manera en ciutats de més de 100.000 habitants.

Vergés ha insistit a Catalunya Ràdio que Catalunya seguirà treballant d'acord amb el seu pla d'acció, i sempre molt abans d'arribar als indicadors pactats amb Isabel Díaz Ayuso. Vergés ha considerat «inaudit» que Madrid no prengués mesures abans, i ha explicat que han pressionat el govern espanyol perquè almenys restringís la mobilitat.

Vergés ha avisat que Madrid «va molt tard», i això ha preocupat molt el Govern, perquè el que passi a la capital espanyola pot afectar molts altres llocs, també Catalunya. En aquest sentit, ha explicat que parla sovint amb el ministre de Sanitat, i ja fa dies que li està demanant que prengui decisions en el marc de les seves competències, com ara en termes de mobilitat.

Sobre l'acord concret amb Madrid, ja li ha transmès que Catalunya seguirà actuant d'acord amb el seu propi pla, i molt abans del que apunten aquests indicadors. També ha considerat «molt fort» que encara no tingui el document d'acord pacte que ara se sotmetrà a consideració del Consell Interterritorial de Salut.

També ha subratllat que el Govern no només es fixa en aquests tres indicadors que situa l'acord, sinó que mira altres factors, com la densitat de població o el component social. En tot cas, ha indicat que en els municipis de més de 100.000 habitants que es poden apropar a aquests indicadors ja fa temps que Catalunya ha actuat.

Madrid aconsegueix criteris homogenis per totes les grans ciutats espanyoles

Les declaracions d'Alba Vergés arriben després que la Comunitat de Madrid, presidida per Isabel Díaz Ayuso, exigís uns criteris homogenis per totes les grans ciutats espanyoles abans de prendre mesures més dràstiques a la regió per l'avanç de la pandèmia de coronavirus

Moltes veus demanaven a la presidenta madrilenya que estengués les limitacions i restriccions a tota la regió o a ciutats amb una incidència acumulada de més de 500 casos per cada 100.000 habitants —de moment, els criteris de la Comunitat s'estableixen en incidències de més de 1.000 casos per cada 100.000 habitants—, però Madrid s'ha negat a confinar més àrees, argumentant que altres zones d'Espanya també tenen incidències de més de 500 casos i no s'han confinat. 

Amb aquest nou acord entre Madrid i el govern espanyol, s'establiran una sèrie de criteris bàsics que s'aplicaran a totes les ciutats de més de 100.000 habitants de l'Estat i que encara s'han de debatre i aprovar al Consell Interterritorial de Salut.

Aquests criteris es fixaran, previsiblement, en més de 500 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, un percentatge màxim de 10% de positivitat en les proves PCR realitzades i un 35% per a l'ocupació de llits de les UCI. Irònicament, amb aquests criteris, només deu ciutats, totes a Madrid, entrarien actualment a la llista de restriccions imposades directament pel Ministeri de Sanitat.

Aquestes mesures no s'aplicarien a les ciutats de menys de 100.000 habitants, ja que en aquests casos seguiran sent les comunitats autònomes les que prenguin decisions sobre possibles restriccions i limitacions. A més, tal com ha avançat Alba Vergés, previsiblement les comunitats seguiran tenint llibertat d'actuar a les grans ciutats abans d'arribar als indicadors pels quals Sanitat intervindria. En el cas de Catalunya, són onze les ciutats que podrien estar afectades per aquests criteris, en cas d'arribar als indicadors establerts.