La crisi econòmica derivada de la pandèmia és la nova realitat a la qual s'haurà d'enfrontar el món des dels nostres dies i en els propers anys. Òbviament, ni Espanya ni Catalunya en són excepcions: tot el contrari, podrien ser especialment castigades per la davallada econòmica, una variable que caldrà tenir molt en compte, per exemple, en processos electorals com el del proper 14 de febrer, quan tocarà renovar la Generalitat de Catalunya i la bona gestió contra la crisi ha de ser clau en la tria del rumb que ens haurà de guiar en els propers anys.
Catalunya, la tercera comunitat que més cauria
I és que Catalunya serà una de les comunitats més perjudicades d'Espanya pel que fa a la davallada del Producte Interior Brut (PIB). El Banc d'Espanya preveu un descens del PIB d'entre el 10,5 i el 12,6% aquest 2020, perspectives molt similars a les que anticipen la Comissió Europea (12,4%), l'FMI (12,8%) i la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (11,9%).
En el cas d'aquesta darrera organització, però, cal fixar-se en el detall. Alhora que pronostica una davallada en la línia de la que apunten el Banc d'Espanya, l'FMI i la Comissió Europea, desglossa la caiguda per comunitats autònomes i Catalunya en surt molt damnificada: seria la tercera comunitat on més cauria el PIB. Ho faria per damunt de la mitjana, amb una davallada del 13,3%. Per damunt només hi hauria les dues comunitats insulars, que són alhora les més dependents del turisme: les Balears podrien perdre fins a un 30,9% i les Canàries, un 22,3%.
Un cop brutal per a Catalunya, i un factor clau per a les eleccions
El cop per a l'economia catalana seria brutal si es complís aquesta previsió, ja que a banda de la davallada del PIB inherent a la pèrdua de gas de la seva economia a causa de la pandèmia, la resta de comunitats li guanyarien terreny en la seva posició tradicionalment capdavantera respecte el conjunt de l'Estat. Madrid (11,9%) i el País Valencià (11,7%) també caurien, però per sota de la mitjana estatal i, per tant, guanyant pes relatiu respecte a Catalunya.
Una situació, doncs, molt preocupant per al nostre país que deixa l'economia i la superació de la crisi com a factors determinants a Catalunya per als propers anys. Una qüestió que, per primera vegada en tota la dècada, passarà per davant del conflicte polític amb l'Estat a l'hora de determinar quina ha de ser la configuració del Parlament i el Govern en la pròxima legislatura, clau per a la recuperació econòmica i social.