Pla contrapicat del recompte de vots de l'última urna de l'Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, l'1 d'octubre del 2017

El Govern reprèn l'esperit de l'1-O tres anys després i demana a l'Estat «tornar al terreny de la política»

La Generalitat veu la inhabilitació de Torra com l'últim «atac» de «repressió»

El Govern de la Generalitat ha aprofitat aquest dijous, 1 d'octubre, per reclamar a l'Estat «que torni al terreny de la política» quan just es compleixen tres anys de l'1 d'octubre del 2017, quan es va celebrar a Catalunya un referèndum per la independència que va acabar judicialitzat i amb gran part del Govern a la presó o a l'estranger.

No fer-ho, afegeix l'escrit, seria «assumir que la repressió ha vençut les urnes». L'executiu en funcions referma la seva aposta per l'amnistia i l'autodeterminació i es dirigeix a l'estat espanyol per reclamar-li que posi sobre la taula una proposta. «És una exigència democràtica que l'estat espanyol torni al terreny de la política i la negociació i abandoni la judicialització i la repressió», afegeix la declaració. Finalment, el Govern conclou que Catalunya és capaç de fer possible l'impossible. 

A la declaració 'Davant la judicialització, Política i Democràcia', el Govern apunta que davant la «repressió» cal més «fermesa en les conviccions», «política» i «més democràcia». Una vegada més tornen a reclamar l'amnistia i l'autodeterminació i emplacen el govern espanyol a abandonar la posició de «bloqueig» i «judicialització» i explicar la seva proposta per a Catalunya. «A dia d'avui sabem que la seva proposta és inexistent i nul·la», lamenta l'executiu català.

«El nostre compromís és fer de Catalunya una República al servei de tota la ciutadania perquè aquesta visqui millor. Per això el futur passa per l’amnistia i l’autodeterminació», insisteix el text de la declaració. Però el Consell Executiu també alerta que per encarar el futur primer cal superar la crisi de la Covid-19.

Tres anys després de l'1-O, el Govern lamenta que davant la «llibertat» i «maduresa democràtica» que representen les urnes, l'Estat hagi respost «sistemàticament» amb «repressió» i «judicialització». Han criticat que aquesta «judicialització» no s'aturi i que hagi arribat a l"«extrem» d'inhabilitar «injustament» a Quim Torra. «Un autèntic atac al Govern i al Parlament. Un atac a les institucions on resideix la sobirania del poble de Catalunya», destaquen.

«Per això no ens resignem i, ben al contrari, proclamem que el mandat del referèndum de l'1 d'octubre continua vigent i ens obliga, perquè no fer-ho seria assumir que la repressió i la involució han vençut les urnes», conclou la declaració.

Junqueras: «L'1-O vam guanyar. Preparem-nos per tornar-hi»

El líder d'ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha reivindicat l'1-O en el tercer aniversari del referèndum. «L'1-O vam guanyar. Preparem-nos per tornar-hi», ha afirmat a través del seu compte de Twitter.

El líder dels republicans, a la presó condemnat per sedició per l'organització del referèndum, afegeix que l'1-O es va ensenyar al món que els catalans són un poble «pacífic, mobilitzat i determinat. Vam demostrar que la independència és l'únic camí», conclou. La piulada a les xarxes socials va acompanyada d'un vídeo d'ERC en commemoració de l'1-O i amb lema 'Tornarem a vèncer'.