Un sanitari introduint una agulla a un pot de la vacuna d'AstraZeneca

Catalunya té vacunes contra la Covid-19 caducades a les neveres per un error de càlcul

Salut no ha determinat la quantitat de dosis que es veuen afectades

Catalunya té diversos lots de vacunes contra la Covid-19 caducats i altres a punt de caducar, segons ha revelat aquest divendres la SER i ha confirmat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. En aquest sentit, però, no ha precisat la quantitat de vacunes que estan afectades. Cabezas ha reconegut que la situació s'ha produït per un error de càlcul.

Els experts del Departament de Salut van calcular durant el mes d'agost que durant la primera setmana de setembre hi hauria més demanda de vacunació, coincidint amb el final de les vacances i el retorn a la feina. Finalment, però, el ritme de vacunació ha estat menor del que s'esperava, motiu pel qual hi hauria dosis que haurien caducat.

Una vegada descongelades, s'han d'administrar en un termini màxim de 30 dies

En aquest sentit, cal recordar que des que es descongelen les vacunes s'han d'administrar en un termini de 30 dies. Això també fa inviable lliurar-les a altres països que les necessitin, ja que estan a punt de caducar. Cabezas ha assegurat que aquestes vacunes es guardaran a les neveres i es consultarà l'Agència Espanyola del Medicament per donar-li el millor ús.

Catalunya no és l'única comunitat autònoma amb vials de la vacuna a punt de caducar. Segons explicava la passada setmana el digital 'Nius', a Espanya hi ha prop de set milions de dosis del vaccí contra la Covid-19 a punt de caducar. En aquest sentit, la ministra Carolina Darias apuntava que abans que caduquin es donaran o vendran a tercers països.

El 79,3% de la població major de 12 anys ja ha rebut la pauta completa

Un altre dels factors que no s'ha tingut en compte és que a Catalunya un 79,3% de la població ja té la pauta completa de vacunació. Així, el menor ritme de vacunació ha provocat que Salut tingui, ara com ara, 1.100.000 dosis sense posar. Aquesta xifra suposa un 10% de les dosis que Catalunya ha rebut des del Ministeri de Sanitat.

Segons les xifres del balanç del Departament de Salut, a Catalunya s'han administrat prop d'11 milions de dosis, amb 5,6 milions de persones amb la pauta completa de vacunació.