Gonzalo Quintero, catedràtic de Dret Penal del Departament de Dret Públic de la Universitat Rovira i Virgili (URV), formarà part d’un comitè d’experts del Grup d’Estudis de Política Criminal que treballarà en una proposta de reforma del Codi Penal, segons informa aquest dilluns el 'Diari Ara'.
Juntament amb Quintero, formaran part d’aquest grup que estudiarà els possibles canvis legals el magistrat emèrit del Tribunal Suprem, José Antonio Martín Pallín; el secretari general de la Universitat Autònoma de Barcelona, Rafael Rebollo; i els catedràtics en dret penal Nicolás García, de la Universidad de Castilla La Mancha, i Lorenzo Morillas, de la Universitad de Granada.
Aquest comitè d’experts, que es reunirà pròximament, realitzarà una proposta de reforma àmplia del Codi Penal, posant èmfasi en els delictes de rebel·lió i sedició. Un dels eixos fonamentals de la reforma implicaria reforçar l’ús d’armes com a element imprescindible per a la comissió del delicte de rebel·lió. Cal destacar que aquesta és una iniciativa pròpia dels juristes i no respon a cap encàrrec.
La reforma del Codi Penal és una de les opcions que s’han posat damunt la taula si el Tribunal Suprem dicta una sentència dura contra els líders independentistes, ja que un nou Codi Penal amb penes menys dures es podria aplicar retroactivament a les hipotètiques condemnes.
Caldrà veure el recorregut que té aquesta iniciativa, ja que una vegada redactada, aquesta reforma del Codi Penal hauria de passar pel Congrés dels Diputats, on, com a llei orgànica, hauria de ser aprovada per majoria absoluta.
Un jurista de reconeguda trajectòria
Gonzalo Quintero, nascut a Barcelona l’any 1947, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona el 1969. Doctor l’any 1972 i catedràtic de Dret Penal el 1980, ha estat docent a Vallodolid, Màlaga, Barcelona, les Illes Balears i, des de 2004, a la Universitat Rovira i Virgili. També ha estat professor convidat en nombroses universitats estrangeres, especialment a Itàlia, França i Amèrica Llatina.
La seva obra inclou més de 40 llibres com a autor i coautor i més de 250 contribucions científiques. En qualitat d’expert nomenat i de vocal de la Comissió General de Codificació, ha participat en els treballs de discussió prèvia i elaboració de la majoria dels projectes de reforma de les lleis penals espanyoles. Ha estat vocal del Consell General del Poder Judicial i, posteriorment, director general del Servei Jurídic de l’Estat, càrrec equivalent a l’actual Advocacia General de l’Estat.
El mes de maig de 2018, Gonzalo Quintero va ser reconegut com a doctor 'honoris causa' per la Universidad de Cantabria.