Des de l'inici de la pandèmia, han estat molts els experts i científics espanyols que han tractat de posar la seva experiència en mans del govern espanyol i de les comunitats autònomes per millorar la lluita contra el coronavirus. En els últims mesos, un dels descobriments més importants ha estat la demostració que el contagi per aerosols és possiblement la major font de transmissió de la Covid-19.
Però malgrat això, molts viròlegs i epidemiòlegs espanyols creuen que les actuacions que s'estan portant a terme fins ara des de les administracions no són suficients. És per aquest motiu que un grup de 100 experts, científics o mèdics, han fet arribar una carta a l'Executiu de Pedro Sánchez, però també als autonòmics, amb un seguit de propostes per millorar la resposta a la transmissió del virus per aerosols.
Entre els signants hi ha la coneguda viròloga del CSIC, Margarita del Val, el metge d'urgències César Carballo o l'epidemiòleg Juan José Badiola. Una de les peticions més òbvies que fan és que hi hagi «una actuació coordinada i urgent» per reduir l'exposició a aquestes petites gotes de saliva que, recorden, tenen un «paper central en el contagi d'interiors». Afirmen que «encara s'és a temps de garantir un desplegament generalitzat de les mesures de prevenció disponibles abans de la pròxima tardor».
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Un ús encara més estricte de les mascaretes
D'una banda, un dels aspectes que veuen encara totalment indispensable és l'ús de les mascaretes. I és que fan una crida al seu ús obligatori en qualsevol circumstància, afirmant que en alguns entorns laborals se substitueix pel manteniment de la distància de seguretat de dos metres. Afirmen que, en l'exposició durant hores en interiors, aquesta distància no és suficient per evitar el contagi per aerosols.
A la carta es demana al govern espanyol que faci un control encara més exhaustiu d'aquelles mascaretes que no ofereixen una protecció real. A més, insisteixen que cal conscienciar la població que la seva «correcta col·locació i ajust són aspectes crítics». En la missiva, expliquen que «els defectes en l'ús real de mascaretes estan reduint la seva eficàcia a menys de la meitat, el que es tradueix en una enorme quantitat de contagis que podrien evitar-se».
Substituir els límits d'aforament per mesuraments del nivell de CO₂
Un altre dels punts que veuen totalment necessaris és la «implantació urgent i generalitzada» de mesuradors de CO₂. Insisteixen que és totalment imprescindible per saber el nivell de ventilació d'un espai tancat: «Té un cost molt reduït i constitueix una solució totalment viable en qualsevol activitat, pública o privada». A més, recorden que, sempre que sigui possible, s'hauria d'intentar fomentar activitats a l'aire lliure, mantenir oberts parcs i jardins o revisar l'ús de terrasses amb elements tancats que impedeixin la ventilació.
Sobre l'ús d'aquests mesuradors, asseguren que haurien d'acabar substituint algunes mesures que ells no veuen del tot necessàries, com la limitació d'aforaments en bars, restaurants, cinemes o teatres. «Les limitacions d'aforament tenen escassa justificació tècnica i s'haurien de substituir per criteris de salubritat efectiva de l'ambient interior», expliquen. Per això demanen que es tingui més en compte el nivell de CO₂, que assenyala al seu torn el risc de contagi per aerosols.
Finalment, consideren que, no només cal que es controli el nivell de ventilació d'un espai tancat, sinó que cal també buscar solucions per a la seva millora. I per això, seria fonamental la generalització de l'ús de filtres d'alta eficiència (HEPA), tant a través d'equips autònoms, com en els propis sistemes de ventilació. Argumenten que és l'«única solució contrastada per a l'eliminació d'aerosols respiratoris».