Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El portacontenidors de l'empresa EverGreen que va quedar encallat al canal de Suez

Desencallat el portacontenidors bloquejat al Canal de Suez després de sis dies d'intents

El bloqueig ha desencadenat pèrdues milionàries, concretament d'uns 400 milions de dòlars per hora

Bones notícies al Canal de Suez després de sis dies de maniobres i intents per desencallar un vaixell portacontenidors de l'empresa EverGreen, bloquejat després de patir un incident durant una tempesta de vent i sorra, segons confirmava l'autoritat del Canal en un comunicat. La matinada d'aquest dilluns, concretament a les 4.30 hora local, s'ha aconseguit desencallar finalment el portacontenidors Ever Given, que té uns 400 metres d'eslora i uns 59 d'ample. Així ho confirmava Inchcape Shipping, companyia dedicada als serveis marítims. Les autoritats del Canal de Suez ja havien anunciat aquest diumenge que es reprenien les labors per desencallar el portacontenidors amb l'ajuda de 10 remolcadors gegants. 

El seu bloqueig ha provocat que centenars de mercants, més de 300, quedessin aturats a l'espera que es resolgués l'incident i ara, desencallat el vaixell, esperen que es reprengui com més aviat millor el tràfic marítim, tenint en compte les pèrdues milionàries que suposa per al comerç internacional cada hora d'aturada.

Pèrdues milionàries per al comerç internacional

Cal tenir en compte que la ruta pel Canal de Suez és clau per al comerç internacional, especialment per al sector energètic, que depèn dels carregaments del Pròxim Orient. En aquest cas el vaixell, de bandera del Panamà, provenia de la Xina i es dirigia a Rotterdam. Segons afirmava en el seu comunicat l'Autoritat del Canal de Suez, s'ha treballat «sense escatimar esforços» per restaurar la regularitat dels serveis i el tràfic marítim global, tenint en compte que el bloqueig ha desencadenat pèrdues milionàries, concretament d'uns 400 milions de dòlars per cada hora que ha passat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El Port de Barcelona, en alerta

El Port de Barcelona ha estat operant amb normalitat malgrat el bloqueig del canal de Suez,  tot i que podria haver patit afectacions a partir de finals d'aquesta setmana si la situació s'hagués mantingut més dies. En un comunicat, la presidenta del Port, Mercè Conesa, avisava el passat divendres que, si el canal es mantenia intransitable, hi hauria retards en l'arribada de vaixells procedents d'Àsia i de l'Orient Mitjà, que són els que transiten per Suez. Això podia afectar les cadenes de subministrament, «fent que alguns productes triguessin més a arribar als mercats» i, fins i tot, «podent provocar el desviament de certes mercaderies als modes aeri i ferroviari», afegia Conesa.

Els vaixells que han arribat aquests dies a Barcelona van creuar el canal abans de l'accident de l'EverGreen. Pels que eren de camí, el Port ha estat «en contacte directe i constant amb les navilieres», les terminals i els clients per intercanviar informació i minimitzar els efectes de la situació. L'objectiu, segons Conesa, era en tot moment «evitar tensions innecessàries en les cadenes logístiques i de transport».



El Port de Barcelona rep actualment entre 35 i 40 escales setmanals de portacontenidors, de les quals 7 són de serveis marítims regulars que uneixen Àsia i la Mediterrània i que transiten pel canal de Suez. Es tracta de serveis amb Extrem Orient, Golf Pèrsic, subcontinent indi i Pakistan i sud-est asiàtic. Aquesta mena de vaixells triguen entre 25 i 35 dies en fer les rutes, en funció de l'origen i els ports d'escala. A banda, també hi ha petroliers i vaixells de gas que també utilitzen sovint el canal de Suez per arribar al Mediterrani.