Celebren una Festa Major al Garraf sense distanciament ni mascaretes

L'Ajuntament i la Comissió de Balls Populars se'n desmarquen, i fan una crida a la responsabilitat

Un gran nombre de persones concentrades de manera «espontània» a Sant Pere de Ribes
Centenars de veïns s'han concentrat a Sant Pere de Ribes per celebrar la Festa Major, tot i tenir l'Ajuntament en contra | cedida

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes, a la comarca del Garraf, han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions de balls populars incomplint el distanciament social i l'ús de mascaretes. Una situació que ha condemnat l'Ajuntament, que ha assegurat que la sortida de les colles no estava autoritzada i ha traslladat els fets al Procicat, segons ha avançat l'alcaldessa Abigail Garrido.

«Va ser una provocació», afirma Garrido, que demana «responsabilitat» vers la Covid-19. Al seu torn, la Comissió de Balls Populars es desmarca de l'acte, tot insistint que va ser «totalment espontani». Des de la Comissió situen els fets en el marc d'una decisió «lliure i individual» de les persones que hi van participar.

L'Ajuntament titlla de «gran irresponsabilitat»els fets

L'alcaldessa lamenta les aglomeracions que aquest diumenge es van viure en alguns carrers i places cèntriques de Ribes. Recorda que s'havia acordat amb la Comissió de Balls Populars no celebrar actuacions a la via pública per evitar concentracions de gent que poguessin ser susceptibles de propagació de la Covid-19. Govern i entitats havien negociat diverses opcions per fer les actuacions de les colles, però no hi va haver entesa.

Amb tot, ahir nombroses persones van fer balls de bastons, de gitanes i de pastorets, alhora que es va exhibir un cabeçut, es van cremar carretilles i també van actuar diversos grallers. Les actuacions van provocar l'acumulació de centenars de persones als carrers, moltes d'elles sense mascaretes.

«Ha estat una gran irresponsabilitat per part de les persones que ho van tirar endavant», afirma Garrido, que qüestiona que els balls no estiguessin organitzats prèviament. L'alcaldessa detalla que la Policia Local va acudir als carrers on s'estaven fent les actuacions per aturar la situació, «però van continuar».

Garrido puntualitza que no es va dispersar l'acte per evitar conflictes, si bé adverteix que el consistori analitzarà els vídeos enregistrats que circulen per les xarxes socials per decidir si emprèn alguna mesura contra els participants. També avança que han traslladat els fets al Procicat (Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya), òrgan que centralitza la gestió de la crisi de la Covid-19.

La Comissió de Balls Populars es desmarca, i insisteix que tot va ser espontani

Al seu torn, la Comissió de Balls Populars assegura que desconeixia cap organització prèvia dels balls d'aquest diumenge. «Sempre hi ha converses de bar, però no hi havia cap proposta formal o sospita fonamentada», subratlla Magí Fortuny, membre de la Comissió, que apunta que bona part de la gent que va participar en els balls ja era prèviament al carrer «perquè és Festa Major, és el centre del poble i és un diumenge d'estiu».

Fortuny recorda que, amb motiu de la crisi sanitària i per evitar concentracions, havien acordat amb l'Ajuntament no fer cap actuació de balls al carrer i modificar la tradicional traca d'inici de la Festa Major. En comptes d'una tronada a la plaça cèntrica del poble, es preveien llençar diversos coets simultanis des de diferents punts.

Amb tot, Fortuny assegura que la gent es va concentrar igualment a la plaça habitual «i allà els balladors a títol individual es van engrescar els uns als altres». «Nosaltres animem a viure la festa amb entusiasme i amb molta responsabilitat, sense posar en perill la salut de ningú», insisteixen des de la Comissió.


Comentaris

envia el comentari