Essure

Centenars d'espanyoles afectades per un mètode anticonceptiu irreversible

Perforacions en òrgans i hemorràgies són només algunes de les conseqüències de les portadores que, en molts casos, han perdut l’úter

Prometia ser l'anticonceptiu definitiu quan va sortir al mercat. D'aquesta manera es promocionava el ‘Mètode Essure’, un petit moll de titani de 4 cm de llarg, que després de ser inserit en les trompes de fal·lopi, permetia obstruir-les impedint la fecundació amb només una lleu intervenció. Efectiu, barat i ràpid, Essure es va vendre al món com la lligadura de trompes del segle XXI, molt menys invasiva i amb pocs efectes secundaris. 

Dos dècades després del seu llançament, Essure ja és història, però les seves conseqüències s'allargaran, en molts casos, per a tota la vida.  L'aparell ha generat tota una espiral de problemes a les portadores, provocant la seva prohibició en diferents països del món, fins que l'any passat, Bayer el va acabar retirant dels Estats Units, l'últim lloc on encara estava disponible.

«En la Comunitat Valenciana no coneixem amb exactitud el nombre d'afectades, però en la Plataforma hi ha prop de 200 i, pel que sospitem, la xifra pot pràcticament duplicar-se»,  aclareix Rita Fernández, representant de la Plataforma Associada Lliures d’Essure. El passat novembre de 2018, el govern espanyol xifrava en 782 els casos de dones afectades per Essure.

L'entitat apunta a les ciutats de València, Alacant i Elx, com alguns dels llocs amb major número de portadores afectades per Essure a Espanya. «Els efectes secundaris són molts, i molt variats.  Alguns d'ells ja estan admesos pel propi fabricant i per la SEGO (Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia)», explica Fernández.

Essure
Mètode Essure | Viquipèdia

 

Perforacions en òrgans, dolor pèlvic, articular i lumbar; inflamació abdominal, hemorràgies, cansament, cefalees, alopècia, igual com al·lèrgies o canvis en l'estat d'ànim, són alguns dels efectes d'aquest producte, encara que en podrien ser molts més. 

Després de reunir-se amb el Ministeri de Sanitat i diferents entitats, la plataforma ha participat en l'elaboració de la ‘Guia d'actuació davant d'una pacient portadora del dispositiu Essure’ i continuen sol·licitant l'estudi de la seva situació, ja que la retirada de l'anticonceptiu està suposant, en la majoria de casos, la pèrdua de tot l'aparell reproductor intern de la dona, úter inclòs.  «Ja hi ha professionals que ho eviten, realitzant intervencions més conservadores, eliminant la totalitat dels implants i respectant aquest òrgan», expliquen des de l'agrupació.

«El dia que les persones que ens han d'atendre es preocupin més per retornar-nos la salut que per les pòlisses de les seves assegurances, haurem fet un gran pas», reivindiquen les damnificades.  La plataforma compta amb un bufet d'advocats que està treballant pel reconeixement i la reparació de les víctimes d’Essure. Mentrestant, les afectades continuen intentant fer visible la seva història i exigeixen justícia per a conèixer la veritat i recobrar la salut. 

També pots llegir...