Menas

El dispositiu d'atenció immediata per a MENA s'ubicarà provisionalment a Collserola

El nou centre obrirà les portes el pròxim 25 de juliol

El dispositiu d'atenció immediata per a menors estrangers no acompanyats,  coneguts com a MENA, s'ubicarà en un edifici de l'entorn de Collserola i està previst que es posi en marxa el 25 de juliol. Serà un dispositiu provisional, ja que el Govern treballa amb la idea d’obrir el definitiu a finals d’any en mòduls prefabricats en un solar de Barcelona, lloc on arriben el 90% dels menors migrats.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha convocat per aquest dilluns un centenar d'alcaldes, dels municipis que tenen algun centre per a joves migrats sols, per posar en comú les experiències, demanar la col·laboració de tots els agents i administracions i articular un pla de suport. En el primer semestre d'aquest any, han arribat a Catalunya 1.129 joves estrangers sense referents; l'any passat, en aquest període, en van arribar 1.008.

Tindrà capacitat per a 50 joves

El dispositiu d'atenció immediata, que posen en marxa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el d'Interior, tindrà capacitat per atendre al dia uns 50 joves migrats sols, el pic que poden assolir les arribades. S'ubicarà en un edifici de titularitat pública de l'entorn de Collserola.

La idea és que els menors estrangers no acompanyats que hagin arribat a la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana siguin identificats policialment, sense haver d'anar a la comissaria com passa ara, i rebin una primera atenció de professionals de l'àmbit social fins que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència els ubiqui en algun dels recursos d'emergència disponibles arreu del territori català.

La secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha destacat que en aquest dispositiu els joves rebran «una primera atenció educativa i tindran les necessitats bàsiques cobertes, amb higiene bàsica, una muda, menjar i descans», i podran esperar-se en unes «condicions dignes».

En una intervenció al Fòrum Europa, El Homrani ha reivindicat la necessitat que els primers processos que han de fer els Mossos d'Esquadra no es facin a comissaries o jutjats per no estigmatitzar el col·lectiu. «És una obligació jurídica, però és, sobretot, una obligació moral i ètica». Així doncs, defensa que aquest nou centre evitarà que se’ls «estigmatitzi des del principi».

Serà un lloc de pas abans d’anar a un centre d'emergència

El centre estarà equipat amb sales de descans, jocs, televisor i un ordinador per si algun dels joves volgués contactar amb la família. Hi haurà un espai que es reservarà només a noies, tot i que aquestes només representen un 3% del conjunt de migrats que viatgen sols. Serà un lloc de pas abans de ser traslladats en algun dels centres d'emergència, on solen estar entre dos i tres mesos. Després, el circuit preveu que passin a un centre d'acollida.

Tot i que ara es posarà en marxa el dispositiu a Collserola, davant la urgència d'obrir-lo perquè els menors puguin ser atesos de manera adequada i evitar així que dormin a les comissaries o en altres espais no habilitats, el Govern té previst ubicar el definitiu en un solar de Barcelona,  ja que la majoria de joves arriben a la ciutat.

Els responsables prefereixen no donar més detalls sobre la ubicació per al moment. En tot cas, no serà en el solar de la Zona Franca, l’espai que s'havia fixat Treball, Afers Socials i Famílies, ja que Afers Socials l'ha descartat a curt termini per problemes administratius i jurídics.

El nombre de joves sense referents familiars s'ha duplicat

El nombre d'arribades de menors estrangers no acompanyats s'ha estabilitzat aquest any, sobretot a partir del març, coincidint amb un enduriment del control policial de les fronteres. El Govern calcula que podrien arribar a Catalunya el 2019 uns 4.000 menors estrangers sols a Catalunya, molt lluny dels 5.500 que havia previst inicialment.

El nombre de joves sense referents familiars que han arribat s'ha duplicat cada any. Actualment hi ha 4.203 joves estrangers sense referents familiars al sistema de protecció, un 42% del total d'infants i adolescents atesos (9.700), segons dades facilitades pel departament actualitzades a finals de juny. Quan els joves migrats sols arriben a Catalunya, s'inicia la tramitació del permís de residència, un procés llarg. El 60% dels joves tenen un permís de residència temporal i al voltant del 7% han aconseguit el permís definitiu. Només l'1% té un permís de treball. Les restriccions normatives dificulten la integració d'aquests joves.

També et pot interessar...