Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
MENAs

Un nou centre d'acollida immediata per a MENAs obrirà «en els pròxims dies» a prop de Barcelona

S’hi podran dirigir tots els joves que arribin a Barcelona i a l’àrea metropolitana

MENAs
Actualment, a Catalunya hi ha 5.200 menors no acompanyats, i 500 d’aquests es troben a Barcelona| Cedida

 

La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha confirmat aquest dilluns que la Generalitat «obrirà en els pròxims dies» el nou centre d’acollida immediata per a menors no acompanyats. El centre (CAI) que inicial s'havia de situar prop del passeig de Zona Franca no obrirà les portes allà «per qüestions jurídiques i administratives, no pas perquè hi hagi hagut manifestacions, però sí en un municipi proper a Barcelona» tot segons ha confirmat la secretària al mitjà ‘betevé’.

Al centre s’hi podran dirigir tots els joves que arribin a Barcelona i l’àrea metropolitana i se’ls farà «un acompanyament educatiu i identificacions policials» per tal de poder identificar si són o no menors. El centre tindrà 50 places i tot i que no tindrà un caràcter residencial, Oliva ha explicat que «se’ls acompanyarà mentre esperin poder tenir una plaça en algun altre centre de Catalunya».

Es preveu que arribin uns 6.000 MENAs a Catalunya

La Generalitat preveu que aquest any arribin a Catalunya uns 6.000 menors no acompanyats, el doble que l’any passat quan ja en van arribar uns 3.000. Actualment, al territori hi ha 5.200 menors no acompanyats, i 500 d’aquests es troben a Barcelona. D’aquests que ara per ara es troben a la ciutat comtal, uns 50 ja han complert la majoria d’edat i la secretaria assegura que al 70% d’aquests joves «se’ls està fent un acompanyament», sempre segons informa el mitjà esmentat anteriorment.

S’engegarà un ‘pla de xoc’

Quim Torra ha anunciat que s’engegarà un ‘pla de xoc’ amb la intenció de reforçar l’atenció dels menors migrants amb dinàmiques de carrer, destinant més recursos a joves que pateixin problemes de salut mental o addicions. Una estratègia anunciada després que l’església de Santa Anna fes pública l’ajuda que dóna durant el dia als joves que dormen a l’exterior de la parròquia.

Georgina Oliva lamenta que és molt difícil resoldre aquest problema perquè «l'Estat no ens informa de res». Segons explica, és una situació que ha denunciat, ja que no permet a la Generalitat «conèixer quants menors arriben a l'Estat, a quines Comunitats Autònomes es dirigeixen», fet que impossibilita planificar com gestionar l'arribada d'aquests joves en cada territori.

El Govern, aquest any,  «treballarà amb projeccions pròpies», planificaran en funció de  la quantitat de menors no acompanyats que han calculat que arribaran  a Catalunya. Avança que «aquest any no obrirem més centres, sinó que destinarem més recursos a la transició cap a l'autonomia dels joves», ja que en fer els 18 anys han de deixar el centre i és l'etapa més complicada. Una planificació que segons l'experta hauria de servir per regular «l'onada d'arribades» que l'any passat van desbordar el sistema d'atenció i també als Mossos d'Esquadra. 

També et pot interessar...