Santa Anna

La parròquia de Santa Anna en alerta per l'augment de nens sense llar a Barcelona

El rector de la parròquia avisa que els nois estan «deteriorats físicament i mentalment»

La parròquia de Santa Anna, al barri Gòtic de Barcelona, fa setmanes que veu com joves magrebins demanen empara al seu temple.  Alguns són majors, però d'altres encara són menors d'edat, confirma el rector, Peio Sánchez, qui a més a més alerta del deteriorament psicològic d'aquests: «A alguns els estan prostituint» alerta el sacerdot, segons informa 'El Periódico'.

L'església  s'ha convertit en un hospital de campanya que acull a persones sense sostre des de ja fa dos anys. Dins del temple es pot dormir des de les vuit del matí a les vuit de la tarda amb unes lliteres de fusta que els voluntaris han unit als bancs creant mig centenar de llits, a més a més, als matins se serveixen esmorzars.

En els últims mesos l'església està en alerta per l'arribada d'una nova tipologia de persones, nens magrebins sense llar, alguns majors d'edat, que malviuen als carrers de Ciutat Vella. Segons explica el rector Sánchez al mitjà  «hi ha al voltant d'uns 75 joves magrebins que venen habitualment», aquests representen ja el 30% de les 250 persones que passen, al dia, pel temple a descansar. Sánchez lamenta que durant la nit «l'ajuntament no ens deixa obrir, però ells venen al matí a descansar igualment».

75 joves magrebins que venen habitualment i representen el 30% de les 250 persones que descansen en el temple | Cedida

 

Més de 1.000 menors tutelats compliran la majoria d'edat

Així doncs, el temple s'ha convertit en un hospital de campanya com també n'hi ha a altres ciutats com San Francisco, Madrid o Roma, la diferència en aquest és la presència de nois joves. Els Mossos d'Esquadra han alertat que en els pròxims mesos més de 1.000 menors magrebins tutelats per l'estat, sense família, compliran la majoria d'edat i, lamentablement, molts acabaran al carrer.

El rector puntualitza que  els nois estan «deteriorats, físicament i mentalment» i que «molts prenen drogues, estan realment molt atabalats i ho passen molt malament». Els grans són expulsats dels centres d'acollida en complir els 18 anys, i alguns menors s'escapen Per aquest motiu, el temple va decidir contactar amb un educador social, qui actualment intenta vincular als menors als centres de protecció. Aquest va deixar la seva feina anterior i explica en primera persona que «m'han fet portar els que complien la majoria d'edat amb furgoneta a l'altra punta de la ciutat perquè no sabessin tornar».

És necessària una intervenció social seriosa

Una altra de les coses de les quals alarma Sánchez és que a Barcelona hi ha màfies de crim organitzat que extorsionen aquests joves, «a canvi de robar tants mòbils els donen haixix, roba cara...», després pengen aquestes fotografies a les xarxes i al Marroc creuen que porten una bona vida. També expliquen que han vist alguns mapes del districte on hi ha l'àrea d'actuació de cada grup, i alguns, «han fet algun servei de prostitució masculina» assenyala el rector, l'educador afegeix «alguns ens ho diuen; en d'altres, ho veus tu mateix».

Els robatoris de la zona han augmentat, però els nois també serveixen per fer un altre ofici, captar clients per les prostitutes, «les màfies s'aprofiten d'aquests nens per fer diners sense embrutar-se les mans», afirma Sánchez qui creu que és necessària una intervenció social severa. Fa dues setmanes, la monja Vicky Molins es va reunir amb Francesc Iglesias, secretari de protecció social de la Generalitat,  qui va afirmar que «la seva feina és convèncer els polítics que estem en una emergència».

També et pot interessar...