Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona repostant

Cepsa, Repsol i BP ja es preparen: la pujada del preu del gasoil arribarà en pocs dies

A partir del febrer s'espera un repunt en el preu dels carburants

Les principals benzineres ja ho porten advertint des de fa temps. Repsol, Cepsa i BP alerten del que passarà a partir del febrer a les estacions de servei. Si res no ho remeia, el preu del gasoil patirà un important repunt.

És cert que amb l'entrada del nou any ja s'ha vist cap on es dirigeix el mercat. En només tres setmanes la gasolina ha incrementat el preu un 17%, davant el 15% del gasoil. Sempre en comparació de les tarifes que hi havia a finals de desembre amb la bonificació dels 20 cèntims per litre inclosa.

Però la situació en el cas del dièsel no pinta gens bé. En qüestió d'uns quants dies el seu increment serà molt més pronunciat a causa de les sancions imposades a Rússia per la seva invasió a Ucraïna.

Un vehicle aturat en una gasolinera del Poblenou
Repsol i la resta de companyies avisen del que passarà a partir de febrer | ACN

La Unió Europea tindrà prohibit adquirir productes petrolífers de Rússia. La norma entrarà en vigor a partir del 5 de febrer. A això se li uneix l'embargament al cru d'aquest país que arriba per vaixell. El que es pretén amb això és estrangular l'economia del govern de Putin.

Gran dependència del gasoil de Rússia

Però tot això tindrà també importants conseqüències al mercat dels combustibles a Europa. El continent continua sent molt dependent encara de Rússia per proveir-se de dièsel. De fet, gairebé la meitat del gasoil que es va importar al novembre procedia d'allà.

Europa es veu incapaç de suplir la demanda de gasoil dels ciutadans europeus, per això es veu obligada a recórrer a mercats aliens. Això també és motivat per l'estratègia energètica de la Unió Europea. Des de fa temps aposta per desvincular-se com més aviat millor dels combustibles fòssils. Això ha provocat, entre altres coses, que les inversions s'hagin reduït considerablement. La patronal europea del sector de refinament confirma que s'han tancat 26 refineries al continent en els últims 12 anys.

Davant d'això, no li ha quedat més remei que incrementar la dependència de tercers països. La situació sembla molt més complicada a partir del febrer. L'oferta russa es reduirà, però la demanda es mantindrà i, fins i tot, arribarà a créixer a conseqüència de les caigudes dels termòmetres.

El sector, de fet, augura una pujada dels preus a Espanya al llarg dels propers mesos. Fa unes setmanes Repsol i Cepsa abordaven aquesta situació amb el president del Govern en una trobada. Li confirmaven que s'obria un nou escenari amb aquest combustible per culpa de l'embargament.

Les principals companyies han anat acumulant gasoil abans que entrés en vigor el veto a Rússia, però tampoc no es pot conèixer el que durarà el carburant adquirit. En qualsevol cas, no creuen que hi hagi problemes de proveïment a les estacions de servei.

Cepsa
Les estacions de servei són molt dependents del gasoil rus | Europa Press

Espanya notarà les restriccions

Espanya no és un dels països que més depèn del dièsel de Rússia. Tot i això, també notarà força l'embargament a les importacions d'aquest producte. Expliquen que el gasoil «es compra mitjançant contractes anuals que tenen molts sumands. El més important dels quals és la cotització internacional del mateix dièsel».

Avisen que si el veto a Rússia «provoca escassetat i aquesta cotització s'incrementa, això es trasllada al cost del que tu pagues». Sense necessitat que ho adquireixis directament als russos.

Com a mesura per desenganxar-se del gasoil procedent del país de l'est, des de fa temps estan comprant en altres mercats. És el cas dels Emirats Àrabs Units, Aràbia Saudita o Índia.

Asseguren que la clau per contenir els preus la podria tenir Turquia. És el comprador principal de dièsel rus fora de la Unió Europea, i tindria l'oportunitat d'exercir d'intermediari. S'encarregaria de comprar-lo a Rússia i vendre'l a la resta de països del continent.