Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès en una compareixença arran dels aldarulls amb la senyera i una bandera europea al darrere

Més pressions per formar Govern: El pacte que demana el Cercle d'Economia

La institució diu que «no pot malbaratar-se» un acord entre blocs, exigeix «superar els vetos» i un govern «pragmàtic»

Pere Aragonès en una compareixença arran dels aldarulls amb la senyera i una bandera europea al darrere
El Cercle d'Economia demana trencar els blocs i que el nou Govern aposti pel «centre». | ACN

El Cercle d'Economia ha condemnat aquest dilluns la violència viscuda als carrers de Barcelona i ha lamentat l'actitud dels partits que «per acció o omissió han legitimitat el vandalisme». En un article d'opinió, la institució diu que ha constatat «amb estupefacció que responsables de primer nivell o alguns membres del govern de la Generalitat, sigui amb el silenci o en alguns casos fins i tot amb complicitat, no han anteposat com a principi fonamental mantenir l'ordre públic».

El Cercle d'Economia insinua la seva aposta per un acord entre ERC i el PSC

En referència a les negociacions per formar govern, el Cercle ha avisat que «no pot malbaratar-se» el que veu com una «oportunitat» per assolir un acord entre blocs que aposti pel «centre», en clara al·lusió a un acord entre ERC i el PSC. En aquest sentit, demana «superar els vetos» i crear un govern «pragmàtic».

El Cercle d'Economia lamenta la «falta d'autoritat» per afrontar la situació actual als carrers i avisa que la «paràlisi continuada» està fent «irrellevant» a la política i la desempodera en una societat cada vegada és «irada i en part desesperançada». «El preu més costós de la paràlisi és normalitzar al desconfiança de la ciutadania amb les institucions, una dinàmica que provoca la retroalimentació dels extrems i la corrosió de la democràcia», avisa el document. «Què més ha de passar, ens preguntem, perquè la urgència de reconstruir la nostra política l'assumeixin amb ambició i responsabilitat els principals dirigents del país?», es pregunten des del Cercle d'Economia.

«Superar la política de blocs i constituir un govern que treballi per a tots els catalans»

Malgrat tot, la institució veu una «oportunitat d'avançar» en els resultats electorals del 14-F, amb l'objectiu de «superar la política de blocs i constituir un govern que treballi per a tots els catalans». «La unitat no és una opció: és un deure», afegeix el Cercle, que vol un «clima de més previsibilitat» i «bona política». «Cal un govern pragmàtic, professional i amb consellers de prestigi, institucions plenament operatives, deliberació parlamentària consensual i assumir un projecte de país ambiciós que sigui compartit», destaca l'organització.

Segons el Cercle d'Economia , les eleccions han reforçat el bloc independentista amb una «enèsima demostració que la majoria de la societat catalana vol deixar clar que el conflicte territorial continua obert i espera una resposta propositiva». En aquest sentit, el Cercle aposta per millorar l'autogovern i el funcionament del model territorial.

Així mateix, el document de l'entitat constata un «gran avenç de els forces que durant la darrera legislatura i la campanya electoral van defensar posicions menys confrontades». Per això, demana «establir ponts entre els blocs i impulsar la reconstrucció d'un espai central», abandonant la via unilateral perquè «divideix la societat, afebleix les institucions» i situa Catalunya en un «terreny imprevisible».