La Cerdanya reclama ajustar les restriccions de moviment a la realitat transfronterera

És partidària de la mobilitat entre regions sanitàries que estiguin en la mateixa fase

Gent passejant per Barcelona el 3 de maig del 2020
Es vol permetre la mobilitat entre regions sanitàries que estan en la mateixa fase de desescalada | Cedida

Amb la idea de facilitar la mobilitat als seus veïns, la Cerdanya demana a les autoritats nacionals i estatals que s'alleugeri el doble control policial que el dia d'avui limita la lliure circulació. És per aquest motiu que diversos alcaldes i representants públics del Pirineu s'han mostrat a favor de permetre la mobilitat entre regions sanitàries que estiguin en el mateix punt del procés de desescalada, amb l'objectiu de «tornar a poc a poc a la normalitat» i «reactivar l'economia».

El control de la Policia Nacional instal·lat a Puigcerdà i el de la Gendarmeria a l'entrada de la Guingueta dificulta el pas als milers de ciutadans que han de traspassar la frontera per qüestions laborals, escolars o familiars, ja que els agents demanen certificats mèdics i instàncies als conductors, segons recull 'Reagió7'.

Passos fronterers alternatius

Davant aquesta situació, són molts els veïns que han optat per provar sort als passos fronterers alternatius on també hi ha controls policials però només de forma aleatòria. És per aquest motiu que reclamen un replantejament de la mobilitat sense «abaixar la guàrdia» i aplicant «seny i responsabilitat». El primer edil de Puigcerdà, Albert Piñeira, també aposta per recuperar la mobilitat cap a les localitats situades a l'altra banda de la frontera, encara que sigui establint-ne una franja territorial concreta.

L'alcalde de Puigcerdà destaca que igual que fins ara els desplaçaments per anar a treballar o per accedir a l'Hospital de Cerdanya amb finalitats mèdiques s'han pogut fer, cal anar recuperant els «intercanvis de molts tipus» que hi ha entre totes dues bandes. En aquest sentit, aposta per establir un límit de distància on aquests siguin possibles, ja que, afegeix, cal ser «capaços de donar respostes diferents» segons l'evolució que vagi tenint la pandèmia.


Comentaris

envia el comentari