Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón.

Chacón critica el «desgovern» de JxCat i ERC després de la decisió sobre el 14-F

El partit lamenta que les eleccions «hagin estat ratificades per la justícia espanyola»

La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón.
La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón. | ACN

El PDeCAT ha assegurat que el decret de la Generalitat d'ajornament de les eleccions estava «mal formulat» i ha criticat el «desgovern» de Laura Borràs i Pere Aragonès. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat aquest divendres el decret del Govern que ajornava les eleccions al Parlament fins al 30 de maig i, en conseqüència, ha mantingut la convocatòria inicial per al 14 de febrer. A través de Twitter, el partit ha lamentat que les eleccions al Parlament «hagin estat ratificades» per la «justícia espanyola».

En un acte d'atenció als mitjans previ a la resolució del TSJC, la candidata del partit a les eleccions, Àngels Chacón, ha assegurat que és «lamentable» la manera com s'ha «arribat» als comicis. L'exconsellera ha assegurat que el decret d'ajornament està «agafat amb pinces» i ha lamentat que els tribunals «decideixin» quan són les eleccions a Catalunya.

El TSJC manté les eleccions per al 14-F i anul·la el decret de suspensió dels comicis

La secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat el decret del Govern que ajornava les eleccions al Parlament fins el 30 de maig, i, en consequència, manté la convocatòria inicial pel 14 de febrer. Després de la presentació de vuit recursos en contra, els magistrats s'han reunit aquest divendres al migdia amb caràcter d'urgència per deliberar. Per majoria, i en menys de dues hores, han pres la decisió, l'argumentació de la qual es coneixerà dilluns que ve.

El tribunal farà expressa menció a la bona fe processal de les parts donat que, la seva agilitat en la presentació d’escrits, ha permès arribar a una resolució en la major brevetat de temps. La sentència, que es notificarà el proper dilluns, es pot recórrer davant la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem. Aquest recurs, en cas d’interposar-se, no suspendria l’execució de la decisió del TSJC. És a dir, no afectaria al manteniment de la convocatòria electoral per al 14 de febrer.

El TSJC ja havia anul·lat cautelarment el decret del Govern del 15 de gener que ajornava els comicis fins el 30 de maig. La fiscalia s'havia mostrat favorable a l'anul·lació de l'ajornament i a mantenir el 14-F com a data electoral. Tant els particulars i partits minoritaris recorrents, com el ministeri públic i la fiscalia consideren que la pandèmia actual no pot ser excusa per desconvocar les eleccions, ja que la situació ja era previsible el 21 de desembre, quan es van convocar els comicis. De fet, consideren que ni la llei electoral ni l'Estatut ho permeten, i consideren que el Govern ha d'aplicar les mesures higièniques pertinents per garantir la seguretat del vot.