Chuck Feeney, l'empresari que ha donat tota la seva fortuna a projectes socials i de salut

El filantrop nord-americà, fundador de Duty Free Shopper, ha repartit més de 8.000 milions de dòlars

Imatge d'arxiu de Chuck Feeney, empresari i filàntrop
Chuck Feeney ha donat 8.000 milions de dòlars a causes socials i de salut. | THE ATLANTIC PHILANTROPIES

Mentre milers de persones juguen a la loteria o inverteixen grans quantitats de diners en apostes per aconseguir resoldre la resta de la seva vida, Charles 'Chuck' Feeney, un multimilionari nord-americà de 89 anys, ha aconseguit l'objectiu de donar tota la seva fortuna a diverses associacions benèfiques. Aquest filantrop ha aplicat la dita de l'obra 'Riquesa', d'Andrew Carnegie, que diu que «morir ric és morir desgraciat» i per això ha donat una fortuna de més de 8.000 milions de dòlars a diverses ONG, que ell mateix ha triat segons els seus propis principis, després de tancar la seva fundació, The Atlantic Philantropies.

Aquesta notícia, però, no ha agafat per sorpresa les persones més properes de Feeney, ja que per tots era conegut la generositat d'aquest multimilionari nascut l'any 1931 a Elizabeth, a l'estat de New Jersey. En aquest sentit, la seva tasca filantròpica es va iniciar fa prop de quatre dècades, quan va fundar The Atlantic Philantrophies, a través de la qual va ajudar entitats i associacions d'arreu del món, alhora que feia milionàries donacions anònimes.

Un empresari visionari

Els seus pares eren d'origen irlandès —ella infermera i ell treballador d'una empresa d'assegurances— i Feeney sempre va tenir l'objectiu de triomfar en la vida. De petit va començar a repartir targetes nadalenques de portal en portal i a treure la neu dels portals amb una pala. Aviat els seus pares van veure el potencial que tenia el seu fill i, amb molt d'esforç, van aconseguir que estudiés a la universitat.

A la Cornell University va ser conegut com el 'Sandwich Man' perquè venia entrepans als seus companys i allà, a la univesitat de l'estat de Nova York, és on va conèixer Robert Miller, amb qui va fundar més tard Duty Free Shopper (DFS), l'empresa que va convertir a tots dos en multimilionaris, especialitzada en productes de luxe en botigues d'aeroports i altres localitzacions i que dona feina a més de 9.000 persones arreu del món.

Malgrat que l'empresa comercialitzava marques de luxe, Feeney sempre ha rebutjat els luxes, com ho demostra que viu amb la seva dona a San Francisco en un apartament de dues habitacions. Conegut com el 'James Bond de la filantropia' pels seus viatges al voltant del món repartint donacions, Feeney ha aconseguit, als seus gairebé 90 anys, donar els 8.000 milions de dòlars de la seva fortuna.


Comentaris

envia el comentari