El món segueix pendent de l'arribada de les vacunes com a remei per a posar fi al malson de la pandèmia. Mentrestant, els epidemiòlegs tracten de marcar un calendari de l'evolució del coronavirus pels pròxims mesos. Un dels més prestigiosos a Europa, l'italià Andrea Crisanti, calcula que la data clau serà el mes juny.
El professor de microbiologia de la Universitat de Pàdua ha advertit que la vacunació no tindrà impacte abans de sis o set mesos, i que fins llavors, «si tot va bé», no sabrem si començarem a sortir de la pandèmia.
A aquest científic cal escoltar-lo amb molta atenció, perquè fins ara ha encertat en tots els seus pronòstics. En la seva opinió, «per a comprovar els efectes de les vacunes farà falta temps abans de saber si el 70% de la població respon favorablement». El seu gran temor és el rebuig tan alt a les vacunes tant a Itàlia com a Espanya.
A Itàlia, el govern italià espera l'arribada d'1,7 milions de dosis de la vacuna de Pfizer per al mes de gener. Un calendari molt semblant al d'Espanya, on també s'espera començar amb la campanya de vacunació al gener. Al nostre país, Sanitat espera vacunar entre 15 i 20 milions de persones entre gener i maig.
Segons l'expert Italià, «l'aspecte més positiu és haver vist una mobilització extraordinària de recursos, és a dir, diners, ments i creativitat, que ha trobat solucions innovadores». Crisanti posa de manifest que «mai havia ocorregut que les vacunes fossin portades a aquest nivell en menys d'un any».
Immunitat entre 6 mesos i 1 any
Pel seu costat, el seu compatriota Giuseppe Remuzzi, director de l'Institut Nacional de Farmacologia, va explicar que s'ha treballat a tota velocitat per a una situació d'emergència, quelcom que ha permès que la setmana que ve Regne Unit comenci amb les vacunacions massives. «Va començar ja al juny a analitzar els resultats sobre les experimentacions», ha recordat. Remuzzi creu que els britànics han posat més obstinació que cap altre país europeu en la vacuna.
A més, assegura que l'Agència Europea del Medicament, que té la tasca d'autoritzar les vacunes segons el criteri de seguretat i eficàcia, treballa «amb serietat» com altres òrgans reguladors, com el dels Estats Units. En el cas d'Europa, està previst que l'agència autoritzi les primeres vacunes a la fi de desembre i principis de gener.
Els dos únics països que fins ara disposen de plans integrals de vacunació són Espanya i Alemanya, encara que la resta anirà aprovant els seus plans seguint el mateix patró. En el cas d'Espanya, s'ha planificat una campanya de vacunació en tres fases per a vacunar primer a 3 grups de població preferents i després a altres 15.
El professor Remuzzi recorda que ningú ha pogut demostrar que la vacunació prevé la transmissió de la Covid-19, i això «deixa la porta oberta a la possibilitat que qui ha estat vacunat pugui ser víctima d'una infecció asimptomàtica». Sobre la immunitat de les vacunes, el científic creu que duren entre sis mesos i un any, per la qual cosa caldrà fer una nova vacunació cada 12 mesos.
La normalitat, entre abril i maig
Pel seu costat, l'agència reguladora dels Estats Units es reunirà aquesta setmana per a avaluar l'aprovació de la vacuna de Pfizer, i la setmana que ve farà el mateix per a valorar la de Moderna. Precisament als Estats Units, l'assessor cap de l'Operació Warp Speed per a accelerar les solucions mèdiques a la pandèmia, Moncef Slaoui, ha declarat que esperen tornar a la normalitat entre els mesos d'abril i maig.
En aquells dies esperen que s'hagi vacunat gran part de la població: «Podem començar a veure algun impacte en les persones més susceptibles probablement al gener i febrer, però perquè les nostres vides comencen a tornar a la normalitat estem parlant d'abril o maig».
Segons Slaoui, «si la vacuna s'aprova el dia 10 o 11, en el moment en què s'aprovi començaran els enviaments. Haurien de trigar unes 24 hores a arribar als diferents llocs de vacunació que les diferents jurisdiccions i estats ens han dit que els enviem les vacunes, i dins de les 36 hores després de l'aprovació podríem realitzar la primera immunització».