Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'unes de les mostres per a PCR

Un científic espanyol desmenteix una de les principals teories de l'OMS sobre la Covid

Afirmen que la principal via de contagi és una altra

Pla detall d'unes de les mostres per a PCR
Un grup de científics assenyalen que els aerosols són la principal via de contagi | ACN

L'inici de la pandèmia del coronavirus va portar molts dubtes sobre com es propagava i quina era la seva principal via de transmissió. En un principi l'OMS va descartar que el virus es pogués transmetre per l'aire tot i que finalment es va veure obligada a rectificar després que diversos estudis científics demostrés que sí que es podia transmetre per l'aire. 

Aquest canvi va comportar que les mascaretes passessin a ser d'ús obligatori en tots els espais, fossin oberts o tancats. També es va implantar la distància mínima de 2 metres entre persones, entre altres mesures, per evitar els contagis per l'aire.

Un científic espanyol desmenteix l'OMS

Una errata que es podria haver produït novament però aquest cas amb els aerosols. El científic i professor de química i bioquímica de la Universitat de Colorado, José Luis Jiménez, ha advertit sobre el contagi per aerosols tot afirmant que no es tracta d'un problema menor.

Jiménez assenyala que els aerosols són la principal via de contagi del virus tot contradit la versió oficial donada per l'OMS. El científic i el seu equip, format per 239 persones, afirmen que les diminutes partícules que deixem anar quan parlem, cridem o respirem i que es mantenen suspeses a l'aire durant hores sí que tenen càrrega vírica que es pot inhalar i, per tant, infectar.

Jiménez manifesta que «el 75% dels contagis» es produeixen per aquesta via i sentència que «ho acceptin o no, l'evidència és aclaparadora: els aerosols dominen la transmissió».

L'OMS nega el contagi per aerosols

L'OMS es nega a admetre que es pugui produir un contagi massiu per via aèria i sosté que el coronavirus es transmet a través de les gotes que s'expulsen quan una persona tus o esternuda, que són més grans que els aerosols que emetem quan parlem o respirem. Unes gotes que pesen massa per quedar suspeses a l'aire motiu pel qual s'estableix la distància de seguretat.

Jiménez i el seu equip defensen la transmissió per aerosols i insisteixen que «les gotes no poden explicar que hi hagi tants contagis dins i no fora. Si ens contagiem sobretot per les gotes, els contagis serien molt similars en interiors i exteriors. A més, els casos de supercontagi que hi ha hagut fins ara, només s'explica pels aerosols, no es pot explicar per les gotes».