L'alerta d'una científica britànica: «Hem de preparar-nos, la pròxima pandèmia està en camí»

Sally Davies creu que la crisi del coronavirus pot ajudar la humanitat a anticipar futures emergències sanitàries

Una investigadora treballant al laboratori de la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V
Davies creu que els esforços contra la pandèmia també han de tenir un horitzó en les pandèmies futures. | FIDR

Amb més de 33 milions de contagis i gairebé un milió de morts a tot el món, la del coronavirus és ja una de les pitjors pandèmies de la història. Tot i això, el futur podria ser encara pitjor, segons la científica de la Universitat de Cambridge, Sally Davies, que estima que hi haurà una pandèmia cada cinc anys. En un article publicat al diari britànic 'The Guardian', Davies adverteix que el coronavirus ha de ser una oportunitat per preparar-nos per a properes pandèmies, «perquè n' hi haurà més, almenys una emergència sanitària cada cinc anys».

En el text, l'experta assegura que és l'escenari optimista, ja que podria ser encara pitjor. En aquest sentit, anima a entomar el coronavirus com un aprenentatge. «Respondrem simplement aquí i ara, o ens aturem un moment i mirem més enllà de l'horitzó d'aquesta pandèmia cap a la següent?», es pregunta Davies. L'excap de departament mèdic al Regne Unit creu que tenim l'oportunitat de dir «mai més». Per això, adverteix que hem de fer-ho millor per a identificar la següent amenaça, respondre-hi amb antelació i evitar que la resposta provoqui desigualtats econòmiques i socials.

A través de la seva experiència proposa aprendre les lliçons apreses aquests mesos de pandèmia per no repetir els mateixos errors i, alhora, fer un esforç per pensar i actuar diferent. En aquest sentit, diu que «la pròxima pandèmia ja està en camí i la resposta dependrà de l'actitud que prenguem ara». En aquesta línia, l'experta dona algunes pistes. «És inspirador veure una de les més grans mobilitzacions de la comunitat mèdica a la recerca de la vacuna, de tractaments i diagnòstics», diu Sally Davies, que creu que mentre es busca una sortida a la crisi actual es poden trobar respostes per estar preparats per a la següent pandèmia.

«La humanitat té els mitjans»

Sally Davies va formar part també de l'Organització Mundial de la Salut, on va aprendre que «estar preparats requereix la implicació de tots en molts sectors, des dels economistes als científics moleculars, passant pels experts en dades». En aquest sentit anima a superar barreres perquè «la solució pot arribar des de qualsevol lloc».

L'experta britànica també va participar en el projecte Trinity Challenge, una plataforma multidisciplinària formada per experts en ciència de dades i salut pública per reforçar les tres claus davant d'una emergència sanitària: identificació, resposta i recuperació.

A través d'aquesta experiència s'ha descobert que emergències passades ajuden a identificar tendències mèdiques, mediambientals i conductuals que avisen d'amenaces per a la salut. «La humanitat té els mitjans per assegurar que una pandèmia com la de la Covid-19, destructiva per a les vides i les formes de vida, no passi mai més», conclou Sally Davies.


Comentaris

envia el comentari