Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un personal sanitari extraient mostres de PCR en una usuària d'una residència gironina el 25 de maig de 2020

Científics alerten que el coronavirus ha mutat i és de 3 a 9 vegades més infecciós

«Aquestes troballes suggereixen que la forma més nova de virus es pot transmetre encara més fàcilment que la forma original», ha manifestat un investigador

Personal sanitari durant la crisi sanitària de l'coronavirus a Espanya
Poc després de la seva aparició, la variant D614G s'ha convertit en la soca dominant | Catalunya Diari 

Segons un estudi publicat a la revista científica 'Cell', una variació en el genoma del SARS-CoV-2  ha millorat la seva capacitat per infectar les cèl·lules humanes  i s'ha convertit en la variació de virus dominant que circula més àmpliament per tot el planeta. La investigació mostra que la soca mutada és més infecciosa en cultius cel·lulars en condicions de laboratori. La nova soca, que s'ha anomenat D614G, ha experimentat un canvi en la 'glucoproteïna' «espiga» que sobresurt de la superfície de virus, que és la que s'utilitza per infectar les cèl·lules humanes.

Poc temps després de la seva aparició, la variant D614G  s'ha convertit en la soca dominant. Segons s'extreu de l'estudi, aquesta soca sembla tenir una major capacitat de reproducció més veloç en el tracte respiratori superior —nas, sins paranasals i gola—. Segons els investigadors del Laboratori Nacional de Los Álamos (Nou Mèxic) i de la  Universitat de Duke (Carolina de Nord) en col·laboració amb el grup d'investigadors de Covid-19 Genomics UK de la Universitat de Shegffield, s'han analitzat les mostres delm genoma que es van publicar en GISAID.

S'entén que la variació D614G és més infecciosa que l'anterior

«Hem estat seqüenciant ceps de SARS-CoV-2 a Sheffield des del començament de la pandèmia i això ens va permetre associar-nos amb els nostres col·laboradors per mostrar que aquesta mutació s'havia tornat dominant en els ceps circulants. L'estudi publicat avui confirma les nostres primeres dades, i també que la nova variant de mutació del genoma  D614G és més infecciosa en condicions de laboratori», ha manifestat des de la Universitat de Sheffield, Thushan de Silva.

I afegia que «les dades proporcionades pel nostre equip en Sheffield van suggerir que la nova soca estava associada amb majors càrregues virals en el tracte respiratori superior de pacients amb Covid-19, el que significa que la capacitat de virus per infectar les persones podria augmentar». Però no tot és negatiu, segons destaca Silva: «De moment, afortunadament, en aquesta etapa, no sembla que els virus amb D614G causin una malaltia  més greu».

«És possible rastrejar l'evolució del SARS-CoV-2 (Covid-19) a escala mundial perquè els investigadors de tot el món estan fent que les seves dades de seqüències virals estiguin disponibles ràpidament a través de la base de dades de seqüències virals GISAID. Actualment, desenes de milers de seqüències estan disponibles a través d'aquest projecte, i això ens ha permès identificar l'aparició d'una variant que s'ha convertit ràpidament en la forma dominant a escala mundial», ha declarat des del  Laboratori Nacional de Los Álamos, Bette Korber.

Segons Young, de la Universitat de Warwick  (Regne Unit): «El treball actual suggereix que, si bé la variant D614G pot ser més infecciosa, no és més patògena. L'esperança és que, a mesura que es propaga la infecció pel SARS-CoV-2, el virus podria tornar-se menys patogen».

Es va detectar que la nova variant era més freqüent en tot el planeta

Segons els estudis, a principis de març d'aquest any la variant D614G era molt poc freqüent fora d'Europa, però a la fi d'aquest mateix mes havia augmentat la freqüència en tot el planeta. Segons ha manifestat Montefiore (Universitat de Duke, EUA): «Vam poder provar si la forma G de virus era més infecciosa que la forma D».

«Tots els resultats van coincidir que la variant D614G és de tres a nou vegades més infecciosa que la forma D —afegeix—. Ara teníem proves experimentals que donaven suport, en part, el que s'estava veient en la seva anàlisi de les seqüències a tot el món: la forma G tenia un avantatge d'aptitud en termes d'infectivitat».

«Aquestes troballes suggereixen que la forma més nova de virus es pot transmetre encara més fàcilment que la forma original. Independentment de si aquesta conclusió es confirma o no, destaca el valor de què ja eren bones idees: fer servir màscares i mantenir el distanciament social», ha recalcat Korber. Segons els resultats dels estudis de Saphire, la mutació D614G pot ser neutralitzada amb sèrum convalescent: «Busquem per veure si el rang d'anticossos en la sang de les persones era efectiu per neutralitzar el nou virus com ho era el virus anterior. De fet, va ser una mica millor».