Gent Gran

Científics catalans fan un pas més en la recerca per aturar l'envelliment muscular

Es podria impulsar un envelliment muscular saludable

Investigadors del laboratori Malalties Metabòliques Complexes i Mitocondris de l'IRB Barcelona han descobert que el procés inflamatori que provoca l'atròfia muscular està relacionat amb l'acumulació de mitocondris danyats a les cèl·lules.

La proteïna BNIP3

També han identificat la proteïna BNIP3 i com l'increment dels nivells d'aquesta està relacionat amb un millor envelliment muscular.

Aquesta proteïna està relacionada amb el procés d'eliminació dels mitocondris defectuosos. Tot i que encara es desconeix perquè hi ha algunes persones que presenten nivells més alts de BNIP3 i d'altres menors.

Si els nivells de BNIP3 són baixos en edats avançades, s'acumulen més mitocondris danyats. Això desencadena processos inflamatoris que, alhora, ocasionen l'atròfia muscular, segons explica el doctor David Sebastián.

Què són els mitocondris?

Els mitocondris són les centrals energètiques de les cèl·lules. El seu paper és essencial i, per això, la cèl·lula ha de garantir que es trobin en bon estat.

Regularment, quan els mitocondris envelleixen i ja no funcionen de manera adequada, el cos les elimina o recicla. Aquest procés es coneix com a mitofàgia.

Amb l'edat, aquest procés no funciona de manera tan eficient i hi ha una tendència a l'acumulació de mitocondris defectuosos.

Els autors consideren que, per compensar aquest fet, els nivells de BNIP3 pugen, la qual cosa estimula el procés de la mitofàgia.

BNIP3 afecta també la funció dels lisosomes, que són essencials per a l'eliminació dels components cel·lulars danyats.

Un envelliment muscular saludable

L'objectiu del treball és aclarir els mecanismes que porten al desenvolupament de la sarcopènia, que és el procés de pèrdua de massa i potència muscular relacionada amb l'envelliment.

D'aquesta manera es podria impulsar un envelliment saludable a nivell muscular.

Com s'ha dut a terme? Qui ha col·laborat?

El treball s'ha dut a terme amb cèl·lules en cultiu i models animals de ratolí, així com amb mostres humanes de persones joves i d'edat avançada.

Aquest treball s'ha fet en col·laboració amb l'Hospital General Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, l'Institut de Salut Carlos III i l'Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB).

Futurs treballs relacionats

El laboratori impulsarà en el futur treballs centrats en la recerca de biomarcadors sanguinis que s'associïn a alts nivells de BNIP3 per poder realitzar anàlisis menys invasives.

I, així, entendre de què depenen els nivells alts o baixos d'aquesta proteïna i comprendre per què es redueix la degradació de mitocondris durant l'envelliment i a quina edat comença a donar-se el fenomen.