Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Zelenski, Putin i vehicles de les tropes russes

Revelen el motiu ocult pel qual Rússia hauria iniciat la guerra a Ucraïna

El país de Putin vol ser el primer en tots els àmbits

La invasió russa a Ucraïna continua. La situació és insostenible i Putin encara no té cap intenció de frenar l'ofensiva. Cada cop és més clar el motiu ocult pel qual el president rus hauria decidit enfrontar-se als ucraïnesos.

Putin vol que Rússia sigui la millor en tot

Rússia no en té prou amb ser una de les potències mundials de més importància. Vladimir Putin ho vol tot.

Dies abans de la invasió a Ucraïna, dues professores de l'Acadèmia Nacional de Ciències d'aquest país van publicar un informe i el van presentar a una conferència a Brighton, Regne Unit.

Imatge de Vladímir Putin sostenen un micròfon durant un acte a Rússia
Rússia vol ser al capdavant de tot i de tothom. | EP

Naumenko Uliana i Vasylenko Svitlana assenyalaven que «Ucraïna posseeix una poderosa base mineral i té una gran oportunitat de convertir-se en un dels principals productors de liti del món».

S'estima que hi ha unes 500.000 tones de reserves d'òxid de liti, encara que «cap dels dipòsits de liti d'Ucraïna encara està sent explotat», van assegurar aquestes geòlogues.

Casualment, la publicació de l'informe va coincidir amb l'ordre dels separatistes prorussos d'evacuar el Donbàs, on hi ha Donetsk. Aquesta és una de les regions riques en liti. Actualment, es troba sota el domini de Rússia, que l'ha reconegut com a república independent.

Pla del cos d'un militar preparant una arma
La guerra entre Rússia i Ucraïna ha posat fi a la vida de molts civils i militars. | Europa Press 

Els metalls, a l'ull de l'huracà

Les empreses European Lithium i Chengxin Lithium havien mostrat interès a explotar les reserves de liti tant a Donetsk com a Kirovograd, al nord de Mykolaiv. Una ciutat símbol ara de la resistència.

L'estiu passat, la Unió Europea va llançar una aliança estratègica amb Ucraïna per a l'abastament de primeres matèries.

Primer pla de Vladimir Putin.
Vladímir Putin vol tenir tot el poder. | GTRES 

Aquest acord reflectia l'explotació de recursos miners en cooperació amb l'Aliança Europea de Matèries Primes i l'Aliança Europea de Bateries (EBA250). Aquesta última plataforma promou la transició cap a vehicles sostenibles i que requereixen immenses quantitats de liti per a les bateries.

«La idea és assegurar que Europa tingui subministrament dels metalls que necessitarà», explica la investigadora de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) M. Rosa Palacin. «Per això signa acords amb països que els tenen i que, a més, es comprometen a la mineria responsable», afegeix.

La guerra ha deixat el pla en suspens i ha causat més de tres milions de refugiats ucraïnesos. Desafortunadament, ningú sap quant trigarà el país a recuperar-se ni què passarà quan la guerra s'acabi.

Èxode a Ucraïna
Milers d'ucraïnesos se n'han hagut d'anar del país. | Europa Press 

Ucraïna també compta amb importants reserves d'altres metalls que seran essencials per a la transició ecològica: el níquel i el manganès. Tots dos es fan servir en els materials d'elèctrode positiu per a les bateries.

Això és degut a «la quantitat de fàbriques de bateries previstes a causa de l'electrificació del transport, es preveu que augmenti molt la seva demanda», segons Palacín.

La transició tecnològica juga un paper crucial

Una de les àrees que més creix és l'emmagatzematge d'energia. Es divideix, per una banda, en l'electrificació del transport i, per una altra, en el creixement de les renovables. En tots dos terrenys, el liti serà essencial.

«La tecnologia que presenta més densitat d'energia, a hores d'ara, és la d'ió liti. És la que s'està utilitzant als vehicles totalment elèctrics o híbrids endollables», aclareix Palacín.

«És, en realitat, una família de tecnologies, que pot utilitzar diferents materials als elèctrodes, però el liti sempre és present. En el cas de l'emmagatzematge a la xarxa elèctrica, la densitat d'energia no és tan crítica perquè les bateries són estacionàries. Tot i això, existeixen moltes instal·lacions que utilitzen la tecnologia de ió-liti», afegeix.

Un cotxe elèctric.
El liti es fa servir als cotxes elèctrics. | GTRES 

Per això, Ucraïna estaria en posició de convertir-se en un actor destacat dins d'un mercat que avui dominen Austràlia, Xile, Xina i Argentina.

El 2020, la Comissió Europea va afegir diversos materials a la llista de recursos que considera fonamentals. Un era el liti i un altre el titani, que es fa servir en les energies renovables. Aquest últim també abunda a Ucraïna.

Fugir d'un model energètic basat en els combustibles fòssils no sols requereix desenvolupar la tecnologia, sinó també assegurar-se la provisió de matèries primeres. Per això, el govern de Zelenski ja havia posat fil a l'agulla per atendre aquest nou escenari. Malauradament, Putin ha frenat els plans.