Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Xavier Antich Òmnium Cultural

L'estratègia dels pares de l'escola de Canet per aturar l'aplicació del 25% de castellà

Els pares no es rendeixen davant la revocació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Òmnium Cultural ha assumit la representació legal d'algunes famílies de l'escola Turó del Drac, de Canet de Mar, en contra de l'obligació de fer el 25% de les hores en castellà a una aula de P-5.

D'aquesta manera, Òmnium considera el cas «estratègic» i «paradigmàtic i de país» que pot servir per a altres casos similars.

L'advocat Benet Salellas considera que fins ara les famílies que defensen la immersió lingüística no estaven representades en aquests procediments.

Fet que provocava que no es tinguessin en compte els seus drets davant d'un sol alumne que imposava el 25% de castellà a la resta.

Les famílies i Òmnium han presentat un escrit d'oposició a la demanda davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que resoldrà el cas en els pròxims mesos.

«El model educatiu no el decideixen els tribunals»

El president d'Òmnium, Xavier Antich ha fet una crida a la societat catalana a enfortir el front en defensa de l'escola.

«El model educatiu no el decideixen els tribunals, som davant d'una intromissió intolerable i injustificada que no respon a motius pedagògics i és impròpia de societats democràtiques», ha sentenciat Antich.

Òmnium al servei de les famílies de Canet

Antich ha explicat que l'entitat s'ha posat al servei de les famílies organitzades de Canet, oferint defensa jurídica i assessorament sociolingüístic, per muscular la resposta ciutadana davant de tots els intents de fractura.

No obstant això, ha demanat a la ciutadania que doni suport a la comunitat educativa i que creï una xarxa transversal en defensa de l'escola.

La Constitució no exigeix que el castellà sigui llengua d'ensenyament

Salellas, ha assegurat que ni la Constitució, ni l'Estatut ni les lleis educatives exigeixen que el castellà sigui vehicular a l'escola, sinó al contrari.

A més, fins al moment, el Tribunal Constitucional no ha avalat el dret de les famílies a escollir la llengua de l'escola.

Què diu el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya?

De moment, ha revocat la petició de mesures cautelars presentades per les famílies, que demanaven no aplicar el 25% de castellà.

Reaccions dels pares de Canet

Helena Díaz, mare d'un dels alumnes de P5 de l'escola afectada, ha assegurat de part de tots els familiars que recolzen la causa que «volem persistir per defensar un model que funciona».

Un altre pare, Roger Soler, ha posat de manifest que al centre no hi havia cap conflicte lingüístic previ. A més, ha lamentat que la família que ha causat aquest procediment judicial ha estat «instrumentalitzada».