Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una nena amb mascareta jugant a la platja

Els experts detallen com serà l'estiu a Catalunya i avisen sobre l'agost i setembre

Els casos de coronavirus poden repuntar a partir de l'estiu

Els casos de coronavirus han tornat a pujar lleugerament en els darrers dies. Segons la darrera dada del Ministeri de Sanitat, la incidència acumulada a 14 dies es col·loca en els 445 casos. Això suposa un increment de 13 punts i, a més, a les portes de la Setmana Santa.

Espanya continua amb un nivell alt d'alerta per contagis, però es troba entre els països amb menys transmissió. Molt per sota de la mitjana europea que arriba als 1500 casos o Alemanya, que arriba als 3176. França, Itàlia, Portugal o el Regne Unit superen els mil.

A les portes d'aquesta festivitat que se celebrarà a l'abril a tota Espanya, el coronavirus sembla disposat a concedir-nos una petita treva. Diversos experts revelen a Nius que es preveu una Setmana Santa tranquil·la. En qualsevol cas, recorden que el virus segueix molt present i que no s'ha d'abaixar la guàrdia.

«No cal estar espantats, però la relaxació no ha de ser total, perquè això pot portar a repunts», assenyala Álex Arenas. Aquest físic i matemàtic creu que això va ser precisament el que va passar a altres països d'Europa. «La relaxació total de les mesures porta a la relaxació falsa que no hi ha virus», apunta.

Explica que la situació que està passant Espanya ara mateix és normal. «La taxa de seroprevalència és altíssima i és normal que estigui estable, que repunti una mica i torni a baixar», va destacar. Entén que «hem fet bé els deures i hi ha molta gent vacunada» i amb vacunació natural després d'haver passat la covid dues vegades.

Una dona passejant per Madrid amb la mascareta posada.
La covid pot repuntar a partir de l'estiu | EP

D'una manera molt semblant s'expressa Ildefonso Hernández, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària. Entén que si hi ha un repunt serà limitat gràcies al percentatge d'immunització i a les persones que han passat la covid amb òmicron. Confessa que «no dona temps que pugi molt més la incidència de casos» d'aquí a la Setmana Santa.

És complicat augurar el que pot passar amb la pandèmia de coronavirus, malgrat que tenen clar que s'han de mantenir les mesures de seguretat. «Cal seguir amb les mascaretes als interiors, sobretot en lleure i restauració, que és on més ens relaxem», apunta.

Insisteixen en la necessitat de continuar treballant en la qualitat de l'aire i els sistemes de circulació i prevenció. Consideren que ens apropem cap al bon temps, i això implica que la gent faci més vida a exteriors. Per tant, suposen bones notícies.

Els experts expliquen que «no cal deixar de mirar la pressió hospitalària, que ara com ara està controlada». La incidència de casos «segueix sent massa elevada i fins que no baixem de 100 punts no ens hem de relaxar». Afegeixen que el virus continua estant present i provocant morts.

Dona d'esquenes a la platja
A l'estiu hi ha més aglomeracions, malgrat que acostumen a ser a l'aire lliure | GTRES

 

El coronavirus pot repuntar a partir de l'estiu

Però el coronavirus pot reaparèixer al moment menys pensat. Álex Arenas sosté que «el que estem vivint fins ara és dins del normal». Tot i això, el problema «ho tindrem a finals d'estiu o principis de tardor».

S'espera que en aquella època decaigui la immunitat. Ja sigui pels que van rebre la tercera dosi al desembre i gener, o pels que van ser contagiats per òmicron al començament d'any. L'efecte compta amb una durabilitat de sis mesos, per això auguren una nova onada que podria complicar la situació.

Posen el focus sobretot entre les persones més vulnerables. És el cas dels majors i dels residents en centres sociosanitaris, que van rebre la dosi de reforç el setembre del 2021. «Ja hem vist que si no hi ha immunitat, el virus fa molt de mal i això es reflecteix en el sistema sanitari», apunten.

El coronavirus exigeix que no s'abaixi la guàrdia. Segons aquest físic, «hem de tenir una mirada lateral perquè hi ha gent que ve de molts llocs en locals petits». El resultat seria un augment dels contagis.