Des de fa uns dies la preocupació a Espanya ha anat creixent pels problemes que s'estan produint als supermercats, i altres establiments comercials, a l'abastament.
Cal recordar que fa més d'una setmana que molts transportistes estan en vaga. Això està paralitzant la distribució de molts productes a tot el país, fet que crea dificultats i que comença a provocar situacions greus de desproveïment.
Els transportistes demanen solucions per a la gran pujada de preu que ha patit la benzina. Des del Govern sembla que no s'està sent tan ràpid i clar com aquests treballadors demanen.
La vaga no s'acaba i més transportistes s'hi sumen
L'Executiu va llançar ahir una oferta als transportistes: una bonificació del gasoil professional amb valor de 500 milions d'euros. Tot i això, part del sector ho ha rebutjat i la vaga continua. No només això, sinó que diverses patronals més s'han sumat aquest dimarts a l'aturada, uns 50.000 camions més.
Des de l'associació de Fenadismer (Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya), asseguren que «la falta de concreció de les mesures per part del Govern no permet de moment reprendre l'activitat».
Asseguren que el Govern espanyol «es resisteix incomprensiblement a anunciar quins diners arribaran realment a la butxaca de cada transportista per esmorteir l'impacte de la pujada dels carburants».
És per això que la vaga sembla haver-se estancat, l'aturada podria anar per llarg, provocant cada vegada més problemes en l'abastament de productes vitals. Així doncs, no és estrany que la població estigui preocupada.
Desproveïment? Els productes amb què més problemes hi ha
Evidentment, tota aquesta situació està generant molta incertesa en la població, i és que una aturada prolongada dels transportistes afecta de ple l'abastament de productes als supermercats i altres àmbits.
De fet, els darrers dies ja s'ha vist com alguns establiments han patit per la situació, oferint menys productes dels habituals, o fins i tot havent de tancar les portes.
Tot i això, fins ara el problema no ha estat tant amb els productes que falten perquè no arribin a les botigues, sinó perquè la gent els està començant a comprar de més per la por de quedar-se sense.
Segons algunes dades que s'han pogut saber, les compres en supermercats o hipermercats s'han incrementat força (al voltant d'un 20%) respecte a les compres les mateixes dates de l'any passat.
El que més ha pujat les vendes han estat els productes envasats, concretament els productes secs de rebost: farina, pastes, arrossos... També coses com els olis, conserves i la llet. Es tracta dels productes que més podria costar trobar en alguns súpers, en vendre's més.
De la mateixa manera, els productes de drogueria i higiene i bellesa han patit un increment de vendes respecte de les mateixes dates l'any passat.
A més, s'ha sabut també quines són les comunitats on més han crescut les compres respecte a altres setmanes: Castella-la Manxa (+33%), Andalusia (+30%), Castella i Lleó (+26%), Múrcia (+25%) i les Canàries (+25%). Coincideixen força amb les comunitats més afectades amb la vaga.
Molts súpers destaquen per sobre d'altres productes els problemes amb la llet i l'oli de gira-sol. Aquest darrer motivat més per la guerra a Ucraïna, un dels principals productors d'aquest tipus d'oli. Passa el mateix amb els cereals, dels quals també tenen grans cultius a Ucraïna.
Grans empreses pensen a parar la producció
El problema amb la llet sí que vindria derivat de la vaga. I és que moltes empreses làcties veuen com, amb l'aturada de transportistes, no poden donar sortida al producte. És per això que moltes es plantegen i a parar la seva activitat durant un temps.
De fet, una gran empresa com Danone ja ha advertit que podria paralitzar la seva activitat ben aviat si la vaga de transportistes continua. De la mateixa manera està passant amb fàbriques de cerveses.
Heineken, per exemple, ha fet un anunci molt similar al de Danone, assegurant que si la situació continua, no serà possible servir els seus productes a superfícies comercials, bars o restaurants.
Hi ha altres sectors que ja es comencen a veure també afectats per la vaga, com és el cas de l'aigua potable, el sector pesquer o el carni, i és que part dels treballadors s'estarien sumant també a l'aturada.
Així doncs, com es veu, la situació continua sense estar controlada, ni de bon tros resolta. Caldrà esperar l'avenç de les negociacions entre el Govern i els transportistes per veure si la vaga va per llarg o té un final abans del que s'esperava.
Les benzineres també es veuen afectades i algunes tanquen
Un altre dels problemes que també deriva d'aquesta parada de transportistes resideix a les benzineres. I és que els supermercats no estan sent els únics afectats per això.
Des de sectors com l'agroalimentari, la construcció, la indústria i les benzineres ja es va advertir que aquesta vaga els provocaria problemes. S'ha sabut ara que des de la patronal ja s'ha advertit que diverses de les més de 1300 benzineres automàtiques que hi ha a tot Espanya han hagut de tancar.
I és que tampoc no estarien arribant els carburants, per les dificultats de transport dels camions cisterna. És per això que s'han hagut de tancar benzineres temporalment a llocs com Avilés, Ciudad Real, Albacete i Múrcia. Pel que sembla, les zones on aquest desproveïment està afectant més seria a Andalusia, el País Valencià i Múrcia.