Qui ho anava a dir un any enrere. Un virus molt virulent, el coronavirus, estava causant autèntics estralls a la ciutat de Wuhan, a la Xina. Malgrat això, a Europa hi havia un cert escepticisme sobre una epidèmia que mai es va pensar realment que podia arribar. Doncs bé, exactament un any després de la detecció del primer cas a la Xina, Europa viu un moment crític respecte a la Covid-19. Espanya encara mesures dràstiques, Portugal ha arribat a imposar un toc de queda a les 13.00 hores en cap de setmana i, sense anar més lluny, Alemanya va optar per prohibir Nadal.
Sí, és així: en menys d'un any la Covid ha dinamitat la nostra realitat. Però no tot és pessimisme, hi ha llum al final del túnel. Segons un article publicat recentment en la revista Science, el coronavirus es convertirà en un virus comú, molt poc agressiu i que tan sols originarà un lleu refredat, tenint bàsicament la seva incidència en nens. La investigació, que preveu que la Covid-19 es converteixi en un simple refredat, es basa en un estudi matemàtic desenvolupat per les universitats estatunidenques de Penn State i Emory.
Entre un i 10 anys
És el temps que es preveu perquè el coronavirus hagi mutat a un simple refredat. No se sap si serà en 2022 o en 2032. És la gran incògnita. En declaracions al diari 'El País', la investigadora de la universitat d'Emory, Jennie Lavine, va concretar que la mutació del virus pot prolongar-se «entre un i deu anys» i que aquest termini dependrà de dos factors clau: el temps que duri la vacunació i el temps que romangui una persona immune després d'haver-se vacunat o haver rebut la vacuna.
Els nens, els grans afectats
Malgrat que seria un virus endèmic i molt poc virulent, l'estudi remarca que els menors (i fins i tot els nadons) serien els grans afectats de la mutació del virus perquè es convertiria en un catarro lleu, i afectaria en gran manera els nens. De fet, avui dia el coronavirus ja pot afectar els nens, encara que també és cert que la seva càrrega vírica és molt menor, per la qual cosa són poc portadors del coronavirus.
Finalment, el mateix estudi assegura que les infeccions no evitaran que els nens es tornin a contagiar al llarg de la seva vida, però sí que ajudaran al fet que no es desenvolupi un diagnòstic greu de la malaltia. «Els individus més grans, que haurien estat en risc de patir una malaltia greu en cas d'una infecció primària, haurien adquirit immunitat reductora de la malaltia després d'un contagi en la seva infància», explica Jennie Lavine, investigadora de la universitat d'Emory (USA).